ATOB Başkanı Menteş, aşırı sıcaklara ilişkin uyarılarda bulundu…

ATOB Başkanı Menteş, aşırı sıcaklara ilişkin uyarılarda bulundu…

ABONE OL
15 Ağustos 2023 12:18
ATOB Başkanı Menteş, aşırı sıcaklara ilişkin uyarılarda bulundu…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adana/ Olaynet– Aşırı sıcakların ekosistemleri sonsuza dek etkileyebileceğini ileri süren Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, aşırı sıcaklarda sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığın oluşabileceğini söyleyerek uyardı.

Küresel ortalama sıcaklığın 17,23°C olduğunun hatırlatan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Menteş, son günlerde yaşanan aşırı sıcaklarla ilgili yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İklim değişikliğinin bir sonucu olarak aşırı sıcakların, dünya çapında yaz mevsimlerinin kalıcı bir özelliği haline gelerek çok sayıda ölüme neden olmaktadır ve ekosistemlerimizi sonsuza dek etkileyebilmektedir. Bu yüzden yaşlı bireyler, küçük çocuklar ve bebekler, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve açıkta çalışanlar daha fazla risk altındadır. Özellikle güneş çarpması riskine karşı bilinçli olmalıyız. Güneş çarpmasının belirtileri: Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı kusma ve nefes darlığıdır. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen serin bir yerde dinlenmeli, bol su içmeli ve vücut sıcaklığını düşürmeye çalışmalısınız. Ancak belirtiler devam ederse ya da şiddetlenirse, hemen bir doktora ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı unutmayın.

Kentlerde yoğun betonlaşmayla birlikte ısı emici olan toprak ve yeşil alanların azalması ve binalarda kullanılan ısı tutucu malzemeler nedeniyle daha yoğun yaşanmakta ve kentsel ısı adaları oluşmaktadır. Enerji kullanımından açığa çıkan ısı da kentsel ısı adası oluşumunun bir diğer nedenidir. Bu nedenle kentlerde yaşayanlar çok daha büyük risk altındadır.  Özellikle Çukurova coğrafi yapısı açısından daha büyük risk taşımaktadır. Genellikle insanların hayatlarını rahat bir biçimde sürdürebildikleri hava sıcaklığı, 17°C ile 31°C arasındadır. Aşırı sıcaklık artışının insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Aşırı sıcaklar, sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları gibi sıcakla doğrudan ilişkili bir dizi hastalığa neden olabilir. Ancak, asıl tehlike aşırı sıcakların mevcut kronik hastalıkların kontrolünü zorlaştırarak ağırlaşmasına, dolayısıyla hastane başvurularının artmasına, hatta ölüme neden olmasıdır. Yaşlı bireyler, küçük çocuklar ve bebekler, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve açıkta çalışanlar daha fazla risk altındadır. Halkımızın bu duruma hazırlıklı olması ve toplumsal önlemlerin alınması çok önemlidir.

Çukurova Akdeniz tarzı beslenmeye uygun olmasına karşın maalesef ağır ve yağlı beslenme de çok görülmektedir. Bu sıcaklarda aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Su, vitamin ve özellikle mineral içeriği yüksek sebze, meyve ve tam tahıllı gıdalar ile beslenmeliyiz. Balık, zeytinyağlı sebze yemekleri ve meyveler tüketmeye dikkat etmeliyiz. Tıka basa yemek gibi kan dolaşımı ve şekerimizi dengesiz hale getirecek durumlardan kaçınmalıyız. Midenin tam dolmadığı, az az ve sık tüketmeyi seçmeliyiz. Aşırı yağlı mide ve kan dolaşımını etkileyen ağır beslenmelerin kalp krizlerini tetiklediğini unutmamalıyız. Bu sıcaklarda en uygun beslenme tencere yemeklerini Akdeniz tarzı ile tercih etmek olmalıdır.”

v.z.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP