Sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesi bedelsiz…
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesi bedelsiz…

Sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesi bedelsiz…

ABONE OL
7 Temmuz 2023 11:58
Sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesi bedelsiz…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA/ Olaynet- CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türk yurttaşları eczaneden aldığı her bir ilaç için katılım payı öderken Suriyeli sığınmacıların katılım payı ödemediğini belirtti. Bulut, “Vergisini veren vatandaş katılım payı öderken, Suriyelilere ilacın bedelsiz olarak verilmesi büyük bir haksızlık” dedi.

Suriyeli sığınmacılara değil, sığınmacı yaratan politikalara karşı olduklarını belirten Bulut, Türkiye’de Göç İdaresi Başkanlığı’nın Suriyeli sığınmacıların her ay 1 milyon reçetesini bedelsiz karşıladığına vurgu yaparken şunları söyledi:

“Türkiye’de her ay Suriyeli sığınmacılar için karşılanan reçete sayısı 1 milyon. Aylık 1 milyon reçete yıllık olarak 12 milyon reçeteye tekabül ediyor.  İlaçta mutlak suretle dışa bağımlı olan Türkiye’de Suriyeli sığınmacılara harcanan ilaç bedeli 3 milyar TL.

Sadece kampta bulunanlar değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki Suriyeliler de ilaca katılım pay ödemiyor. Türk vatandaşları gibi istediği sağlık birimine gidebiliyor. Suriyeliler ücretsiz aldıkları ilaçları Suriye’ye satıyor. Özellikle pahalı ilaçlar Türkiye’de ilaç bulunmuyor, ilaç eksikliği var. Beş kalem ilaçtan en az bir tanesi yok. Suriyeli sığınmacıların elbette ilaç ihtiyacını karşılamak zorundasınız ancak belirli kurallara göre de yapmak zorundasınız. İlacı her önünüze gelene değil, ihtiyacı olana vermelisiniz.

Şu anda sistem içerisinde Suriyeli eczacılar, Suriyeli doktorlar görev yapıyor. Zaten kural kaide olmayan bölgeler var. İktidarın açık kapı politikasıyla ülkemize gelen Suriyeli sığınmacının sayısı bile belli değil. Adana Eczacı Odası’nda ilk kez biz hayata geçirmiştik. Hekim yazığı reçetenin kime gittiğini bilmiyor, hasta eczaneyi bilmiyor, böylelikle yolsuzluğu azaltıyorsunuz. Suriyeli sığınmacıların ilaç bedelini kim ödüyor, bilmiyoruz. Sağlık Bakanı sıkışınca bu paraları ‘Avrupa Birliği fonundan veriyoruz’ diyor. Cumhurbaşkanı yeri geliyor, ‘Suriyeli sığınmacılara 20 milyar dolar harcadık’ diyebiliyor. Konu iç siyasete malzeme olunca da ‘Avrupa’dan alıyoruz’ diyor. Harcanan paranın hesabı bugünkü sistemde görünebilir değil. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin denetleme hakkı da elinden almış durumda.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP