NATO’ya genel sekreter aranıyor

NATO’ya genel sekreter aranıyor

ABONE OL
12 Haziran 2023 16:56
NATO’ya genel sekreter aranıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi Ekim 2023’te doluyor.

Rusya ile NATO arasındaki gerilimin en üst düzeyde olduğu bir dönemde böyle önemli bir siyasi göreve kimin geleceği çok konuşuluyor.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Bu kez ittifakın tarihinde yönetimin ilk kez bir kadına emanet edilmesi de gündemde.

Adaylığı konuşulan kadın liderler arasında Estonya Başbakanı Kaja Kallas, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic, Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland, eski İngiltere Başbakanı Theresa May ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen var. 2014’ten bu yana görev süresi 3 kez uzatılan Stoltenberg’in görevinin bir kez daha uzatılması da gündemde.

Görev Avrupalılara veriliyor

NATO Genel Sekreterliği, 31 üyeli ittifakın en üst sivil pozisyonu. Geleneksel olarak bu göreve Avrupa ülkesinden bir devlet veya hükümet başkanı getiriliyor.

4 yıl görev süresi bulunan genel sekreterin kim olacağına NATO ülkelerinin tümü birlikte karar veriyor.

Adayın görevi alabilmesi için tüm ülkelerin onayı gerekiyor.

Şu ana kadar İngiltere 3, Belçika, Hollanda ve İtalya ikişer kez NATO’ya genel sekreter gönderdi.

Almanya, İspanya, Danimarka ve Norveç’ten de birer kişi genel sekreter oldu. NATO Genel Sekreteri olan kişinin ittifak içinde 3 ana rolü bulunuyor.

Bunlardan biri tüm komitelere başkanlık etmek ve bu kapsamda ittifak içindeki görüşmeleri yürütmek, karar alma süreçlerini kolaylaştırmak ve kararların uygulanmasını sağlamak.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP