Almanya’da Benin Bronzları tartışılıyor

Almanya’da Benin Bronzları tartışılıyor

ABONE OL
12 Haziran 2023 16:40
Almanya’da Benin Bronzları tartışılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sömürge döneminde Nijerya’dan kaçırılan Benin Bronzları’nı ana topraklarına iade eden Almanya’da, paha biçilmez hazineleri geri vermenin ‘akıllıca’ olup olmadığı tartışılmaya başlandı.

Euronews’in haberine göre, Almanya geçtiğimiz Aralık ayında, sömürge döneminde yağmalanan 22 yapıtı Nijerya’ya geri verdi.

Ancak Nijerya’nın görevden ayrılan Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’nin mart ayında, yapıtların Almanya’nın beklediği gibi Nijerya devletine değil, bir yerel lidere verildiğini açıklamasının ardından tartışmalar patlak verdi.

Tarihsel yapıtlar devletin denetiminde kalmayabilir

Buhari tarafından belirlenen alıcı, bronzlar 19. yüzyılın sonunda İngilizler tarafından yağmalandığında Benin Krallığı’nda hüküm süren hükümdarın soyundan gelen biri olarak biliniyor.

Buhari’nin açıklamasına göre, ülkesine geri gönderilen bronzların muhafazası “Oba’ya (Krala) teslim edilmeliydi”.  Ancak bu açıklama sonrası birçok uzman, Nijerya ile yapılan anlaşmanın ihlal edildiğini söyledi.

Temmuz 2022’de imzalanan anlaşma uyarınca Almanya, 20 müzesinde bulunan yaklaşık 1100 bronz yapıtı geri verme sözü vermiş, her iki taraf da yapıtların halkın erişimine açılmasının önemi konusunda sözbirliğine varmışlardı.

Almanya, Oba’nın mülkiyetinin, bronzların halka açık sergilenmesini etkileyip etkilemeyeceği konusunun açıklığa kavuşturulmasını beklerken, daha fazla geri verme konusunda frene bastı.

‘Koşul’ yok

Öte yandan Buhari’nin açıklaması sorulan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christopher Burger, bronzların geri verilmesinin “koşullara bağlı olmadığını” söyledi.

“Nijerya egemen devletinin istediğini yapma kararıdır” diyen Burger, “halkın Benin bronzlarına erişiminin devam etmesinin önemli olduğunu” da sözlerine ekledi.

Berlin’deki Etnoloji Müzesini işleten Prusya Kültürel Miras Vakfı (SPK) Başkanı Hermann Parzinger de Buhari’nin açıklamasının gelecekteki iadeleri şüpheye düşürdüğüne inanmadığını söyledi.

Etnoloji Müzesi, Londra’daki British Museum dışındaki en önemli koleksiyon olarak kabul edilen 400’den fazla bronz da dahil olmak üzere antik Benin krallığından yaklaşık 530 tarihi objeye sahip.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP