Yurt dışında yüzde 60’lık oy kullanmanın önemi yadsınmamalı
  • OLAY NET
  • Yazarlar
  • Yurt dışında yüzde 60’lık oy kullanmanın önemi yadsınmamalı

Yurt dışında yüzde 60’lık oy kullanmanın önemi yadsınmamalı

ABONE OL
14 Mayıs 2023 13:25
Yurt dışında yüzde 60’lık oy kullanmanın önemi yadsınmamalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY

Yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın, yurt dışında kullandıkları oy sayısının 2 milyona yaklaştığı ve katılım oranının yüze 53 olduğu açıklanırken, yurt dışı yurttaşlarımızın seçimlere ilgisizliği eleştirilmektedir. Bu bence yanlış görülen ve yapılan bir hesaplamanın sonucudur. Açıklanan katılım oranına, gümrük kapılarındaki oylar henüz eklenmemiştir. Gümrük kapılarında kullanılan oylar da hesaba katıldığı zaman, katılım oranının yüzde 60’ı bulması kesin gibidir.

Yurt dışındaki yurttaşlarımızın, seçimlere katılım oranının önemi yadsınmamalıdır. Zira, yurt dışında oy kullanabilmek için yüzlerce kilometre yol katetmek lâzımdır. Örneğin, 600 bin yurttaşımızın yaşadığı Hollanda’da, Lahey, Amsterdam ve Deventer kentlerindeki sandıklar 11 gün, Eindhoven kentindeki sandıklar da 2 gün açık kalmıştır.

Deventer’e, Groningen veya Leuwaarden’den gidecek olan yurttaşlarımız 140 km’lik bir yolu katetmek zorundadır. Maastricht ve Venlo gibi kentelerde ikamet eden yurttaşlarımız da, Eindhoven’e 90, Rotterdam’a ise 200 km’lik yolları katetmelidirler.

Afbeelding met kleding, persoon, overdekt, Menselijk gezicht Automatisch gegenereerde beschrijving
Yurt dışında oy kullanan yüzde 60’lık yurttaşlarımıza ben de katıldım ve vatandaşlık hakkımı kullandım.

Türkiye’de, 100 metre yakındaki bir okula gidip oy kullanma ile, yurt dışında yüz ve 200 km. uzaklıktaki sandıklara gidebilmenin kolaylığı ve zorluğu hesap edilmelidir.

Hoş, yurt dışında bazı fanatik particilerin servislerinden yararlananlar olmuştur ama, işi olan, yaşlı olan ve hasta olan yurttaşlarımızın o kadar yolu katetme şanslarının olmadığını da unutmamak lâzımdır.

Yurt dışındaki yurttaşlarımızın, anavatandakilerle dayanışma içinde olduklarını açıkça ortaya seren bu durumun iyi değerlendirilmesi gerekir.

“Yurt dışındaki Türkler, anavatanlarındaki seçimlere ilgi göstermiyor” şeklindeki ifadeler, bazen suçlamaya kadar gidiyor.

Afbeelding met tekst, kaart, atlas Automatisch gegenereerde beschrijving

Ayrıca, yurt dışındaki yurttaşlarımızın, Türkiye’deki seçimlere katılımlarının gereksiz olduğunu ifade eden kıt düşünceliler de vardır. “Yaşamadığı ülkedeki seçimlerde neden oy kullanacaklar” diye soran bu kıt düşüncelilere verilecek cevabımız şudur: Yurt dışında yaşayan o yurttaşlar, ülkemizin dövize ihtiyacı olduğu yıllarda, büyük fedakârlıklar yaparak, ülkemize dövize boğmuşlardır. Gerek akrabalarına gönderdikleri dövizler, gerek yaptıkları yatırımlar ile fedakârlık yapan gurbetçiler, buna karşın bazı sahtekârların sahte şirketlerinden hisseler alarak dolandırılmışlardır da…

Aslında, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımız, yurttaki seçimlerde sadece seçmek değil, seçilmek de istemektedirler. Türkiye’deki siyasi partiler, adaylarını tespit ederlerken, içlerindeki üyeler için kavga ederlerken, yurt dışındakilere sıra gelmemektedir. Bunun en iyi yolu, ‘Yurt dışında da seçim bölgesi’ ilân etmektir. On yıllardır bu istekleri gerçekleşmeyen yurt dışındaki yurttaşlarımız, buna rağmen sandıklara koşmakta ve oy kullanmaktadır.

İşte bu nedenle, yurt dışındaki yurttaşlarımızın bu fedakârlıklarının önemi yadsınmamalıdır.

Bugün, Türkiye’de yapılmakta olan oy verme işlemlerinin ve sonuçlarının, ülkemiz için hayırlı olması dileğimle…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP