Floortime Eğitim Modeli

Floortime Eğitim Modeli

ABONE OL
8 Mayıs 2023 13:43
Floortime Eğitim Modeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Seray LEVENT

Bazı sabahlar kuruma biraz geç gittiğimde her gün gördüğüm manzara hep aynı, hoş… Kuruma gelen ailelerinde durumu çok farklı değil. Okula giden çocuklar hangi yaşta olursa olsun, anaları arkadan çanta taşırken, evlatlar sanki padişahmış gibi önde salına salına okula gidiyor. Bizim öğrencilerde de durum çok farklı değil. Kulüp öğrencileri okul sonrası geldiklerinde, çantaları ana-babaları kapıda teslim ediyor. Her “yapmayın” dediğimde de cevap hazır;”hocam çantası çok ağır” okul çantasının ağırlığını ve sorumluluğunu vermediğiniz çocuğunuz, hayatın içine girdiğinde bu yaşamın ağırlığını nasıl taşıyacak bilemiyorum. Aileler için söylediğimiz bir laf vardır.”iyilik yaptığınız, esirgediğiniz sürece başkasına hiç gerek yok,en büyük kötülüğü siz yapıyorsunuz” boşu boşuna “sana kötülük yapanlar,en sevdiklerindir.” Denmemiş.

Yazımın başlığına gelince özellikle yabancı bir terim yazdım. Zira “yerinde, zamanında eğitim, yerde oyun” yazmış olsaydım belki çok dikkatinizi çekmeyecektir. Çünkü yıllardır aslında bizlerin uyguladığı ve hatta neredeyse yalvardığı “yaşayarak öğretin, bırakın düşsün-kalksın, bedel ödemeleri lazım” dediğimiz eğitim felsefeleri ya da kuramları karşımıza sanki yeniymiş gibi yabancı terimlerle geldiği vakit daha fazla değer kazanmaya başladı.

Peki,  Floortime ne demek?

Öncelikle ailelere yapması hedeflenen bir modeldir ve aslında, Floortime, otizm spektrum bozukluğu, down sendromu, dil ve konuşma bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, gelişimsel gerilikler, duygusal ve dürtüsel sorunları olan çocuklar ve onların aileleri için geliştirilmiş bir programdır. Ancak Türkiye’de maalesef aile içi eğitim sonucu, illa özel duruma gerek olmadığını gözlemleyebiliyoruz.

Çocuk psikiyatristi Dr. Stanley Greenspan’ın “yerde oyun” adını verdiği bu yaklaşımın temel hedefi; ebeveynlerin çocuklarını tanıyıp onlar ile doğru iletişim kurabilmelerini sağlamak ve günlük yaşamda karşılarına çıkan kısıtlılıklarla baş edebilmelerini kolaylaştırmaktır.

Çocuğun duyu, dil ve motor becerisinin değerlendirilip kısıtlılıkları belirlenir ve çocuğu daha iyi bir gelişim seviyesine taşımayı hedefler. Floortime yönteminin temelinde çocuğun liderliğinde ilerlemek, onu izlemek ve ona ayak uydurmak vardır. Çünkü çocuk seçimleriyle bizlere ihtiyaçları ve kaçındığı durumlar hakkında bilgi verir. Aynı zamanda onun liderliğinde başlayıp sürdürülen etkinliklerde çocuğun daha çok keyif aldığı ve daha fazla gelişim zinciri kurduğu gözlenmiştir.

FLOORTIME’IN HEDEFİ

Floortime’ın iki temel hedefi vardır. İlk hedefi çocuğun doğal ilgilerini takip etmek ve çocuğa yol göstermektir. Çocuğun ilgisini takip ederek onun duygusal ve duyusal açıdan nerede olduğunu daha görüp ilgilerini, isteklerini gözlemleyerek neleri eğlenceli bulduğunu onu neyin motive ettiğini keşfederiz. Buradan yola çıkarak oynadığı oyunları genişletip bir üst basamağa geçebilmesine yardımcı oluruz. İkinci hedefimiz ise çocuğun bizlerle iletişime geçebileceği, paylaşılan dünyanın içine çekmektir. Birçok nedenden dolayı çocuk kendi dünyasının içine girip bizlerle iletişimi reddediyor olabilir. Bu noktada yine çocuğun ilgisini takip edip hoşlandığı şeyleri anlayıp ona eşlik etmek ve ona saygı göstermek çok önemlidir. Bu yolla çocuk kendisini bize daha yakın hissedip iletişime geçecektir. Çocuk bir kez bizimle birlikte olmaktan hoşlanmaya başladığında, onun ilişki kurma, iletişime geçme gibi yetenekleri gerçekleştirmeye başlamasına yardımcı olabiliriz.

Özetle; çocuğu izleyip onu kendi dünyamıza çekmeyi ve bunu yaparken çocuğun bireysel farklılıklarını, fonksiyonel duygusal gelişimini, aile kalıplarını göz önünde bulundurarak çocuğun gelişim basamaklarını çıkmasına yardımcı olmaktır. Çocukla çalışırken kendi kişilik özelliklerimizi de göz önünde bulundurmalıyız. Çalışmalar sırasında çocuğun enerjisi ile kendi enerjimizin uyuşup uyuşmadığı, çocuğa göre esneklik gösterip göstermediğimiz önemlidir.

Her zaman dediğimiz gibi aile içinde yaşadığınız olumsuzluk ya da olumlu halleriyle yaşamınıza dâhil etmek. Ev işlerinde, çarşıda, pazarda kısacası sizin sorumlu olduğunuz her alanda ona da sorumluluk vermek ve o ailenin bir bireyi olduğunu ona hissettirmek, ailenin evladına yapabileceği en önemli eğitimdir. Onu kendi hayatınızın içine sokmak demek, onu geleceğe sağlam temeller atarak yetiştirmek demektir. İleri de” neden bu çocuk böyle oldu?” sorusuna kendinizden başka suçlu aramamanız gerek.

Şimdilik her zaman olduğu gibi hoşça kalın, akıl ve beden sağlığınızı korumaya çalışın!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP