Ulaşım Ana Planı Toplantısı’nın düşündürdüğü…
  • OLAY NET
  • Yazarlar
  • Ulaşım Ana Planı Toplantısı’nın düşündürdüğü…

Ulaşım Ana Planı Toplantısı’nın düşündürdüğü…

ABONE OL
28 Nisan 2023 10:09
Ulaşım Ana Planı Toplantısı’nın düşündürdüğü…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Adana Anakent Belediyesi’nin Bimtaş, bilim insanları, odalar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiği, Adana basınını bülteniyle bilgilendirdiği Ulaşım Ana Planı Final Bilgilendirme Toplantısı birçokları gibi bilinen tanıdık yüzler arasında yapılmış!

Bültende yer alan bilgiye göre Başkan Zeydan Karalar yaptığı konuşmada, Ulaşım Ana Planı’nın kentlerin sürdürülebilir ulaşım sistemleri ile kentsel planlamalarının önemli bir etkeni olduğunu, Adana’nın büyümesini, gelişmesini, yenilenmesini destekleyen, yaşam niteliğinin artmasına katkı sağlayacağını, bu planın kente kazandırılmış olmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtiyor!

***

Yapılan konuşmalara, verilen sözlere bakılırsa her şey hoş olmalı! 14 Mayıs seçimleri için verilen sözlere bakın; tamam, “muhalefetin” kendini gösterebilmek için sözler vermesini hoş bulabilirsiniz, ancak “iktidar” yirmibir yılda bozduklarını “düzeltmek” için sözler veriyorsa düşünmek gerek! Şimdi Başkan Karalar’ın da ulaşıma ilişkin verdiği sözde, bir “ulaşım planı” geliştirdiklerini, bunu mutluluğunu duyduğunu,  söylüyor! Şimdi Adana’da ulaşımın/ trafiğin “rahat” olduğunu söyleyebilir misiniz?

Bir Adanalı olarak, kentin ana caddelerindeki sıkışmışlığının “hiç de” iyileşmeye doğru gittiğini düşünmüyorum! Bazı yerlerde yapılan “bisiklet yolu” konu ediniliyor! Toplumda “bisiklet kullanımını” albenili duruma getirmedikçe, istediğinizce yaptığınız yolları uzatın; bir anlamı olacak mı bilmiyorum! Açılan yolu hemen ertesinde olmasa da, birkaç ay sonra gördüğüm “yerler” tam bir karmaşa içinde… “Bisiklet yolu” diye belirlenen yerlerin birçoğunun da kullanıldığını sanmıyorum. Örneğin, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı’nda bulunan “bisiklet yollu”, araç park alanı olma özelliğini geçmedi!

***

Yapılan toplantıya dönecek olursak… Toplantıya çağrılanların, ulaşımda yaşanan sorunları irdelerken kağıt üzerinde oluşturdukları “raporun”, aslında “yaşananla” ne denli bağlantılı olduğunun anlaşılabilmesi için, kentte yaşayan/ ulaşımını toplu taşımayla sağlayanların da dinlenmesi gerektiği kanısındayım! Toplantıya çağrılı olanların birçoğunun ulaşımı “özel araçlarla” yaptığını düşünecek olursak, ortaya çıkarılan “raporun” sorunu çözmek bir yana daha da çıkmazlaştırdığını düşünmek yabana atılmamalı!

Bu konuda yerel basının ne denli “önemli” olduğunu söylemeye çalışıyorum! Toplantıda konuşulan kadar, basın çalışanın ulaşıma yönelik sorularının da dinlenmesi, “raporda” yer verilmesi gerekirdi! Bu nedense uzun süredir yapılmak istenmiyor, yerel basının soruları dinlenmek istenmiyor! Bunu “iktidarın”, salonlarda yaptığı “bilindik” isimlerle/ “bilindik” konuların konuşulduğu,  sorunu yaşayanların oyalandığı toplantılara benzetmemem için hiçbir neden yok!

***

Adana’nın ulaşımda yaşadığı birçok sorun var! Araç trafiğinden tutun, kaldırımda yürüyen yayaların sorunlarına değin… Bir örnek vereyim: Tellidere’de günün her saatinde, her iki yönde park eden araçların neden olduğu bir karmaşa yaşanır! Alınacak “tek yönlü park” kararıyla da azımsanmayacak yarar sağlanacağı bilinmesine karşın savsaklanır! Toplantıya katılanlardan “kimin” Tellidere konusunda “benzer” bir öneri sunduğunu merak ediyorum doğrusu…

270423

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP