Sokak röportajlarında seçim!

Sokak röportajlarında seçim!

ABONE OL
18 Nisan 2023 22:25
Sokak röportajlarında seçim!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Artık “yeni kuşağın” büyük bir çoğunluğu ansiklopediler karıştırmak ya da Google arama motorundan bilgiler indirmek yerine, internet üzerinden videolar izleyerek yenilenmeye çalışıyor! Artık kimi romanların bile “sesli” olduğunu düşündüğümüzde, bir araştırmacının yapıtı yerine katıldığı söyleşileri izleyerek “bilgi” toplandığına inanan bir kuşakla karşı karşıyayız!

Okumaktan çok izlemeyi yeğleyen kuşak, kendini tanımlarken elinin altında/ kolayca ulaşabildiği sosyal medyadan her yönüyle yararlanmak istiyor! Başı ağrısa, arkadaşıyla arasından bir sorun yaşasa, yaklaşan bayram nedeniyle bir fiyat araştırması yapması gerekiyorsa, aklına takılan “bilinmedik” bir soruyla karşılaşsa elindeki cep telefonunu kullanarak her şeye ulaşabiliyor! Artık, dünyanın yuvarlak olduğunu anlamak için denizden gelen bir geminin ne dumanına, ne de direğine bakma gereği duyuyor; yeni kuşak teknolojiden yararlanıyor!

***

Hangi sosyal medya platformunu açsanız, “seçim anketi” yapan, çeşitli sosyal sorumluluk gerektiren konuları tartışan yeni kuşağı görüyorsunuz! Üstelik bazıları, büyük emek de harcıyorlar! Ankara’dan/ İstanbul’dan doğu kentlerine dek giden, orada yaşayanlara mikrofon uzatanlar bile var!

Gazetenin hışırtısını unutturan biraz da “gazetecilik” mesleğini yapanların içine kapatılması, fazla emek verilmeden kopyala/ yapıştır, ya da ajanslardan “haber” satın alınarak işlerini gevşetmelerinden olabilir mi acaba?

Günlük gerek yerel, gerekse ulusal gazetelerde çalışan “basın emekçi” sayısının kocaman daireleri doldurduğu günlerden, sayıları banka çalışanları gibi yarıların da altına indiğini düşündüğümüzde; sosyal medya gençlerinin işi bu boyuta getireceği bilinmiyor muydu açana?

***

Gazeteciliği “boyun eğerek” yapanların tersine, başından bu yana içtenliğinden ödün vermeden/ “biat etmemeyi” kendine kalkan yapan dostlar var! Bununla birlikte sokakta kim olursa/ olsun, ölçüyü kaçırmayan, yurttaşa mikrofon tutarak düşüncesini alan “yeni kuşağa” umutla bakıyorum!

Bazen işi provokatif boyuta taşıyanlar olsa da, onların sayılarının üçü/ beşi geçemeyeceğini/ onlara izleyicinin önem vermeyeceğini düşünüyorum! Yurttaşa mikrofon uzatanın güvenilirliği, karşısına alıp konuşturduğu kişiyle değerlendirilecektir! Geçenlerde anımsarsınız, olgun yaşlarda biri, seçimi yorumlarken “kafa, kol” kesmekten söz ediyordu! Konuşan kadar, onu konuşturana da tepki yağdı!

***

Belli bir kuşak için “gazete hışırtısının” önemi ne denli tartışılamazsa, “yeni kuşağın” elinde bulunan teknolojiyle yaptıklarını yok saymamak da o denli önemli! Gerek cumhurbaşkanları adayları, gerekse milletvekili adaylarının sosyal medya paylaşımlarına verdikleri önem de bunun kanıtı!

Dijital medyanın reklam yatırımlarını iki katına çıkardığı belirtiliyor! Amaçlanan kitle gençlik ya da “yeni kuşak” olunca politikacılar da yüzünü oraya çevirdi! Ancak, bu seçimi “sokak röportajlarının” ekileceğini unutarak!

180423

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP