N’olacak şimdi?

N’olacak şimdi?

ABONE OL
11 Nisan 2023 09:00
N’olacak şimdi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Levent Kırca’nın “n’olacak şimdi” sorusu geldi aklıma! Onlarca aday adayları milletvekili olabilmek için başvuruda bulundu. Daha bölgelerine kendilerini tanıtma fırsatı bulmadan, Ankara’nın yollarına koyuldular! Parti kurmaylarının karşısına çıktılar! Kendi seçmenlerine anlatamadıklarını kurmaylara anlattılar! Kurmaylar hepsine “mavi boncuk” dağıttı, hepsine “umut verici” sözler söyledi, dinledi, söyleşildi; bugüne gelindi!

Arada kurmaylar olmasa, seçmenleriyle buluşmuş olsalar, seçmen sıralamış olsa bu denli burukluk yaşamayacaklardı belki de! Ya kendilerini yetersiz bulacaklardı, ya da inandırıcılıklarını sorgulayacaklardı! Yeni seçimler için bu günden kendilerini hazırlamanın gerektiğini anlayacaklardı!

Kurmayların, sözde bölgelerden verilen bilgileri göz önünde bulundurarak oluşturdukları sıralama başta beklentileri olan aday adaylarını üzdüğünü, ayrıca “adayların” dağılımına özen gösterememelerinden dolayı kırdığı göz ardı edilmemeli!

***

Soruyu şöyle sormakta yarar görüyorum: kurmaylar yerel dinamikleri göz önünde bulundurdu mu, yoksa liste belirlenirken “adamı olma” zorunluluğu mu arandı?

Adana’da gerek “iktidar”, gerekse “iktidara” en yakın olduğu ileri sürülen partilerin listelerine bakıldığında bırakın “yerel dinamikleri”; kentin “sivil dinamiklerini” bile umursamadıkları, yurttaşın sızlanışlarına ilaç olmayanlara listelerin başında yer verdikleri, son beş yılda kentin ekonomik zorlanışı karşısında eylemsizlerini görmek olası!

***

Şu an Adana için oluşturulan CHP listelerini düşündüğümde, hiç kimse bana “yerel dinamiklerin” önemsendiği biçimde bir yanıtı vermesin! Kuzey Adana’da hangi ilçenin örgütsel sorunlarının çözülmesinde destek oldular, burada yaşamını sürdüren yurttaşların tarıma dayalı geçiminde kolaylaştırıcı çözüm üretmek için uğraş verdiler; sorunlar ortada, ucundan tutan yok!

Kurmayların bu yaptığı da sanki iş! Hani günlerdir harıl harıl çalıştıkları, geceleri sabahladıkları, dinlenmeye bile zaman bulamadıkları dile geliyor ya; yapmayın, “iktidardan” aşırma algılarla yurttaşı oyalamayın! Çok düşündüğünüz, gelen her aday adayına ayırdığınız zamanın sonucu orta! Alışılmış bir şarkının nakaratı gibi; araya bir DAP’lı yerleştirmemiş olsanız geçmiş seçimin listesinden farkı ne?

***

Levent Kırca gibi, “n’olacak şimdi” diyen o denli çok tanıdık/ bildik var ki! “İktidarın” da, “muhalefetin” de listesine bakınca “kendini” görmeyen, kendine “yakın” bulmayan öyle çok seçmen var ki! Kılıçdaroğlu’nun “tıpış tapışına” benzer tepkinin oluşmaması için hiçbir neden yok!

Bilmiyorum bundan sonra örgütler ne yapabilir, örneğin Kuzey Adana’yı nasıl “üvey olma” düşüncesinden uzaklaştırabilir, bu seçimin “çok büyük önem” taşıdığını vurgulayabilir; bugün için zor, yarın ne olabileceğini “örgütler” öngörebilmeli!

100423

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP