Üniversitelerin bilgi üretmesi gerek!

Üniversitelerin bilgi üretmesi gerek!

ABONE OL
7 Ocak 2023 18:30
Üniversitelerin bilgi üretmesi gerek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İSTANBUL/ Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Emek Büroları ile İstanbul Anakent Belediyesi (İBB) kuruluşu İstanbul Planlama Ajansı (İPA) iş birliğinin “Dijital Emek ve Emek 4.0 Çalıştayı” düzenlendi.

Etkinlikte konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Dönüp kendi ülkemize bakalım: 400 bin dolar paranız var ve bir daire satın alıyorsanız, vatandaş olabiliyorsunuz. Dünyanın gelişimini biz mi izliyoruz, onlar mı izliyor? Dünyada söz sahibi onlar mı olmak istiyor, biz mi olmak istiyoruz? Gerçekten de bu ülkenin aydınları, bu ülkenin sivil toplum kuruluşları, bu ülkenin üniversiteleri ülkeye taşıyacak olan temel aktörler ve biz, dünyanın bu gerçeğini yeniden oturup düşünmek zorundayız. Eğer siyaseti bugünkü anlayışta ileriye doğru götürürsek veya götürmeye destek verirsek, bir süre sonra hepimize geçmiş olsun. Kimse kusura bakmasın, Türkiye’yi ileriye taşıyamayız.

Boğaziçi Üniversitesi’yle yapılan iş birliği ve dolayısıyla gençlerin en azından yetiştirilmeleri konusunda gösterdiği çabanın biz neresindeyiz. Allah aşkına, siyaset kurumunun temel görevi, -yani iktidar sahiplerinin- ‘Efendim, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı nasıl görevden alırız? Nasıl rant elimizden gitti? Biz bu rantı nasıl geri alabiliriz’ mi olmalı. Aklın ve mantığın alamayacağı bir şey. Siz iktidarsınız. İktidarın bilim insanlarıyla, felsefecilerle en azından belli dönemlerde bir araya gelip bir konuşması lazım. Nedir? Neyin nesidir? Eksiğimiz nedir? Fazlamız nedir? Bir sofranın etrafında oturup konuşmak gerekiyor. Her şeyi bilen adam yoktur dünyada. İnsanlar, ancak belli konulara yoğunlaştığı zaman, o konuda söz sahibi olabilirler. ‘Ben her şeyi bilirim’ diye bir kavram yok artık 21. yüzyılda. Buradan Türkiye’nin çıkması lazım.

Bunları çalıştırarak insanların da iyi bir eğitim alması gerekiyor. Üniversitelerin de bilgi üretmesi gerekiyor. Burası İPA. Ben burayı, üçüncü kezdir geliyorum. Başkan anlatmadı ama burası eskiden, bazı beylere lojman olarak tahsis edilmiş, yüzme havuzları vesaire diye. Başkan burayı aldı, burayı bir bilim-kültür merkezi, eğitim merkezi haline dönüştürdü. Hepinizin huzurunda Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza teşekkür ederim. Burası İstanbul Planlama Ajansı. Düşünce üreten bir kuruluş olma konusunda, sağlıklı ve kararlı adımlarla yürüyor. İstanbul’un buna ihtiyacı var. Avrupa’nın en büyük metropolü, bilime dayalı yönetim, bilime dayalı çalışma, bilime dayalı öneriler getirme, önerileri özgürce tartıştırma… Bütün bunların tamamı yapıldığı zaman, biz de sade bir vatandaş olarak son derece mutlu olacağız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP