Bir “evim” olsun da…

Bir “evim” olsun da…

ABONE OL
12 Ocak 2023 10:41
Bir “evim” olsun da…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

İnsan için bir ev, bir araba, geçinebileceği bir aylık “lüks” değil; temel bir gereksinimdir!

Öyle uzun yıllar önce değil; daha bu “iktidar” öncesinde, emekliler asgari ücretlilerden yüzde otuz/ kırk daha çok aylık alırlardı, emekli olan memurlar/ emekçiler aldıkları birikmişleriyle ev/araba edinme olanakları vardı, evlerine et/ süt/ yumurta/ peynir/ zeytin gibi besinler kolayca giriyordu, pastırma bile yiyebiliyorlardı!

Bugün için “bunlara” gülenler, birkaç yıl sonra/ bu koşullar böyle sürerse; bugünler de aranacak!

***

“Birinin umudu olmayı istiyorsan, önce umutlarını yok etmelisin” diye bir tümce okumuştum bir yerden; açıkçası kimin söylediğini de bilmiyorum!

Bugün dar gelirliye ayrı, orta gelirliye ayrı koşullarda düzenlenen “konut edindirme” kampanyalarının öncesinde, umudun/ alım gücünün nasıl yok edildiğini düşünün isterseniz…

Evi olan evinden, aracı olan aracından, arsası olan arsasından koparılmadılar mı “yeni olsun” özendirilmeleri aracılığıyla…

Art arda açılan “özel” bankaların; köylerde çiftçilerin tarlalarını, kentlerde dar gelirli yurttaşların geleceklerini tutu alarak verdikleri krediler nedeniyle, ödenemeyen üçüncü taksitler ardından dramatik olaylara tanık olduklarını, tarlalarını, traktörlerini, umutlarını yitirdiklerini çok duyduk!

Bankaların kredi sarmalına dolananların birçoğu şimdi “icra dosyaları” ile karşı karşıya…

***

“Yeni evim” kampanyası, birçoğu sonradan “evsizleşmiş” dar gelirli ya da orta gelirli yurttaşlar için “ilk bakışta” öyle sevindirici geldi ki; bundan böyle yaşamlarını sürdürecekleri, kira öder gibi bir konutları olabileceği umudunu taşıdı!

Ne denilmişti; bedelin yüzde onu peşin olarak alınacaktı, kalan onbeş yıl içerisinde/ gelirin üzerinden geçimini zora koymayacak biçimde aylıkla ödenecekti!

Belirtilen nitelikte konutları çevrenizden sordunuz mu, sorduysanız içiniz rahatladı mı, ilk günkü heyecanı/ umudu taşıyor musunuz?

Örneği; konut ederleri on gün öncesi gibi mi, inşaat yüklenicileri bedelin yüzde onunu peşin aldıklarında sorunu çözüyor mu, önünüze çıkarılan koşullar “yeni evim” kampanyasından yararlanmanız durumunda “ilk gün” verilen müjdeye uyuyor mu?

***

Orta gelirli “geliri giderine yetebilen, zorunlu gereksinimini karşılayabilen, biraz da olsa eğlenebilmeye bütçe ayırabilen” diye tanımlanıyor. Günlük geliri onbir ile yüzon dolar arasında değişen katman olarak da örneklendiriliyor!

Altı/ yedi bin lira eline geçen bir yurttaş “orta gelirli” sayılıyor! Haydi, bu kadar da dışarıdan geliri olduğunu varsayalım! Orta gelirli yurttaş, en temel gereksinmesi olan “yeni evim” kampanyadan yararlanmak isterse ne olur; bir düşünün istiyorum… 110123

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP