Bir “evim” olsun da/4

Bir “evim” olsun da/4

ABONE OL
19 Ocak 2023 14:47
Bir “evim” olsun da/4
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

“Yeni evim” kampanyasının başlamasıyla birlikte, “bir evim olsun” diyerek araştıranlar, inşaat yüklenicilerinin kapısını çalmak için piyasada yeni bitmiş ya da bitmek için gün sayan yapıların peşine düştüler!

“Herkesin evi olsun” deniyordu ya; üstelik yüzde onu peşin verilecekti, kalan onbeş yılda ödenecekti!

Duyurulduğu günden bu yana ne güzel “hayaller” kurdu orta gelirliler öyle; artık evsizliğe son verecekler, artık her anlaşamadıklarında ev sahibiyle tartışmayacaklar, balkonlarını süsleyecekler; güzel şeyler bunlar, insana yaşadığını anımsatır!

***

Şu bilgiyi aktarayım önce:

Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde konut ederleri yüzde 189 artmış ülkemizde. Ellialtı ülke arasında ülkemiz ilk sıraya yerleşirken, ikinci sıraya yerleşen İsrail’de artış yüzde onüç olmuş!

Şunu söylemek istiyorum; ülkemizde dar gelirli konut edinmeyi isteyemeyeceği gibi hayal de edemeyecekte, orta gelirli de dar gelirliden rahat olmayacak!

Politikacılar, özellikle de “iktidar” yanlısı olanlar hep “algı” peşinde olur; ortaya koydukları sistemin bulunamayacak bir ergi olduğunu anlatır, benzerinin görülmediğini dile getirir dururlarsa da, aslında düşündükleri “sözünü ettikleri” değildir hiçbir zaman!

Sistemin “ana direklerini” sağlamlaştırmak pahasına “boş umutlar” verirler, daha çokta yurttaşın “sesini kısmaya” yönelik ataklardan biri olarak düşünürler!

Dünyada eşi/ benzeri olmayan, bir alttakinin onbeş katı olan yüzde 189 artış neden oluştu soran oldu mu hiç?

***

Sorulmuyor! Ne temel gereksinmelerdeki aklı donduran “fahiş ederler” soruluyor, ne kasaplardaki etin/ sütün/ peynirin ederi soruluyor, ne de üçe katlayan konut ederleri…

Daha iki gün önce, ilgili bakan “fırsat vermeyeceğiz, hesap soracağız” demişti; o günden sonra, daha “yeni evim” kampanyası açıklanır/ açıklanmaz konut ederlerinde yükselmeler yaşandı!

Bunu yalnız biz Adana’da yaşamadık, diğer kentlerde de eder yüzde otuz/ kırk kabartıldı; ne yapıyorsunuz bu fırsatçılık, bu ahlaksızlık, bu tuzak, bu dolandırıcılık diyen bir “yaptırımlı” çıktı mı?

Biz, bizi sevmeyecek denli yabancılaşmışız birbirimize demek ki!

***

“İktidar” bir yandan, daha çok kazanacaklarının sinyalini alan inşaat yüklenicileri bu gelişmelerden oldukça hoşnut ki; bir yandan ederler katlandı, bir yandan artışa dur diyecek biri yok, bir yandan da peşin ödeme konutun yarısına çıkarıldı!

Orta gelirlinin de “benim evim olsun” düşüncesi hayal olacak biliyor musunuz? Bu ederler böylesine artarsa “iyi” yaşamayacak, mutlu olmayacak, kalan yaşamında karabasan yaşayacak!

Doymadan yaşamın sürdürülemeyeceğini öğrenemediniz mi? 170123

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP