Poşet…

Poşet…

ABONE OL
6 Aralık 2022 11:38
Poşet…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Birkaç yıl önce, çevre temizliği öne sürülerek, zincir marketlerin sattığı ürünleri taşımak için verdikleri “poşetin”, yirmibeş kuruş ödenerek sağlanması kararlaştırılmıştı!

Yirmibeş kuruşu önemsemeyenler için “alınan kararın” hiçbir önemi yoktu!

Normalde bir “poşete” konacak ürünler birkaç “poşete” konularak zincir marketten ayrılıyorlardı!

Çevreye ne gibi bir yararı oldu peki? Sokaklar plastik atıkları yönünden daha mı temizdi artık? Poşetler gelişi güzel atılmıyor muydu çöpe?

Kendi sokağımı sorarsanız eğer, değişmedi! Üstelik anımsayın, bu yurdun yurttaşının kullandığı “poşetlerle” olmasa bile, gelişmiş/ sanayi ülkelerinin atık çöpleriyle çevre fazlasıyla kirletildi; en son örneğini de bakanlığın tüm yadsımasına karşın Adana’da tanık olduk!

Poşet konusu, zincir marketlerin “gider kalemini” azalttı!

***

Z kuşağı, “mahalle bakkalı” kültürüne yetişemedi! Gereksinmelerini “mahalle bakkallarından” değil de marketlerden/ avmlerden/ internet üzerinden sağlamaya yönlendirildi!

Şimdi yalnız z kuşağı değil, “herkesin” zincir marketlere koşması için alan açıldı!

Bir zincir marketten içeri girdiğinizde, aklınızdan geçen her şeyi bulabiliyorsunuz! Spor aletleri, makyaj malzemesi, pijama, ayakkabı, tüm sebze/ meyveler, züccaciye, kırtasiye, beyaz eşya, cep telefonu, deterjan, bakliyat…

Eğer piyasada yüz esnaf varsa, yüzünün de sattığı ürünleri bulmak olası!

Geçtiğimiz yıl, sözde yurttaşa “ucuz et” yedirmek için de bu zincir marketler kullanıldı! Sabahın erken saatlerinde sıraya girenler, istedikleri “eti” değil, kalan “eti” almak zorunda bırakıldılar!

Bir kentte ya da bir caddede ya da bir sokakta “kaç market” olacağının bile ucu açıktı!

Örneğin Adana’da, Tellidere üzerinde, üçyüz/ dörtyüz metre arayla “aynı zincir markete” rastlamak olası! “Ayrı” demiyorum, “aynı” zincir market!

Zincir marketlerin her birinin binlerce şubesinin olduğu belirtiliyor, en küçük yerleşim yerlerinde bile varlar! Küçük esnaflar bu olguya “çok” tepki göstermelerine karşın, “iktidarın” öğüt duvarı oldular, “küçük esnafın şikâyetini biliyorum. Fakat Türkiye değişiyor, artık bu gerçeği görecekler, bakkal kendi aralarında birleşecekler” denilerek yol gösterildi!

***

Merkez Bankası politika faizi “tek haneye” çekmesine karşın ne bankaların faizleri/ ne market / ne pazar ürünlerinin bırakın yerinde saymasını, haftada birkaç kez “etiket” değiştirilmesinin suçu, bugüne değin büyümeleri/ tekelleşmeleri için her tür ödünler verilen “zincir marketlere” kesildi!

Yurttaşın içini doldurmakta ne sorunlar yaşadığını umursamayan “iktidar”, şimdi “poşet için ne karar verecek acaba; bakalım, etiketler ne denli etkilenecek…

041222

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP