Bir Adana tanıtımı ki…

Bir Adana tanıtımı ki…

ABONE OL
11 Aralık 2022 17:47
Bir Adana tanıtımı ki…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açılışını yaptığı, Adanalılar Derneği Genel Merkezi’nin Ankara AN-FA’da düzenlediği 1. Adana Tanıtım Günleri etkinliğinin yapıldığı yere vardığımızda saatler akşam karanlığının iki saat öncesini gösteriyordu.

Adana’dan sabahın alaca karanlığında çıktığımızda, uyuşuk/ büzüşük yolculuğun ardından kalınacak yere gidilmesini beklerken; yol yorgunu, üst/ baş kırışıklarıyla AN-FA girişindeydik!

Girişe kocaman bir afiş asılmıştı, üzerinde de “08-11 Aralık 2022, 02 ilk kez Ankara’da, Adana Tanıtım Günleri” yazıyordu.

Bazı şeylerde “geç” kalınmış değil, bazı şeyleri elinden alınmış bir kent Adana; verimli toprağıyla, çalışmayı seven insanıyla, iklimiyle…

***

AN-FA’dan içeri girdiğimizde karşılaşmayı “hiç” beklemediğim görüntüler vardı; bir “tanıtım gününden” daha çok, bir panayır ya da şenlik havasından düzenlenmiş bir etkinlik gibiydi!

Uzun tezgahların yer aldığı, her tür ürünlerin bulunduğu, yurdun dörtbir yanından gelen ürünlerin sergilendiği bir alan düşünün; öyle bir yerdi!

Örneğin Karadeniz bölgesinden gelen balcılar vardı, Ege’den zeytin yağ satan girişimciler vardı, Güneydoğu’dan şekerlemeciler vardı…

Adana’nın gerek zeytin gerekse bal üretimi her geçen gün büyüyor, bölge de olsun ülke genelinde olsun ekonomiye katkısı yadsınmıyor, ama birçok ürün gibi yoklardı!

***

Adana’dan Kozan, Yüreğir, Pozantı, Sarıçam Belediyeleri vardı! Diğerleri neredeydi, Adana’nın tanıtımında neden yer almak istememişlerdi, tanıtacak ürünleri mi yoktu, etkinliği “değer” görmemişler miydi; kim ne anlatırsa/ anlatsın anlamam olanaksız!

Etkinliği düzenleyen Adanalılar Derneği, yönetiminde bulunan kimlerin fuar alanında olmasını sağladı, kimler söz vermelerine karşın gelmekten son anda vaz geçti, kimler/ neden uzak durdu?

Adana’nın isimleri büyük odaları/ dernekleri bu etkinliğin neresindeydi, Ankara’da düzenlenen “Tanıtım Günü” için hangi katkıları yapmıştı…

***

Adını burada sıkça yazıyorum, yazdıkça da bazılarının yüzleri buruşuyor, onun için yalnız düşünürün sözüne yer vereceğim bu kez; kaldırmayacağın yükün altına girme ezilirsin!

Ankara’da yaşamını sürdüren, AN-FA’ya kentinden gelen ürünleri bulabilmek için gidenler neleri gördü biliyor musunuz? Portakal, kebap, şalgam… Sanki zeytini yoktu, balı yoktu, dağlarının kekiği yoktu, oyma işleri/ çakı bıçağı yoktu…

Adanalılar Derneği, “Adana’yı tanıtma” yükünü ne kaldırabildi ne de taşıyabildi; bunu bilsin, eğer bundan sonrası için yapılması düşünülüyorsa, yaşanan sorunlar düzeltilerek etkinlik için kollar sıvansın! Adanalıyla “yaptık/ oldu” dalgası geçilmesin!

101222

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP