Tutu (=ipotek)

Tutu (=ipotek)

ABONE OL
1 Kasım 2022 21:21
Tutu (=ipotek)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Bir espri yapılmıştı; “iktidar” köprü, hastane, yol, son olarak duyduğum Çukurova Bölgesi Havalimanı için “müşteri” güvencesi veriyor ya; bankalar da müşterilerine, kullandıkları kredilerinden kazanacaklarının güvencesini vermeliydiler!

Bir adım da ileri giderek, anaparasıyla iş kurmuş girişimcinin “işi yapamaması” durumunda, “sosyal devlet” anlayışıyla yaşamını rahatça sürdürmesi sağlanmalıydı!

Bankalar, kredi karşılığında dar gelirlinin “işini” de “koruma” altına almalıydılar!

Bu düş evrenine Ütopya yazarı Thomas More bile şaşırırdı büyük olasılıkla…

***

Bundan on/ onbeş yıl önce, sanayi geliri oldukça kıt olan Kozan’da art arda açılan bankalara şaşırarak bakmış, tepki de göstermiştim!

Kozan’a beş tanesi yetmiyor mu da on tanesi birden şube açıyor, diye de sormuştum!

Sonra bir köylü/ çiftçiden duymuştum; bankalar köylere para satmak için takım elbiseli/ kravatlı adamlarını gönderiyormuş, köylüye tarlasını tutu (= ipotek) vermesi karşılığında da bedelinin yarısından azı kadar kredi vermeyi öneriyormuş, köylüye de ya aracını/ ya da traktörünüm yenilemesini öneriyormuş!

Amaç, tutu verilen tarla karşılığında krediyi vermek, köylü de aldığı krediyi ne yaparsa/ yapsın artık!

***

O yıllarda traktör/ araç satışları doruğa yükselmişti! Köylü bir yandan traktörünü, bir yandan da aracını yeniliyordu.

Daha hasat zamanı gelmeden borçlarını düşünmeye başlamıştı köylü; aldığıyla banka kredi borcunu mu ödeyecekti, tarlayı yeniden ekime mi hazırlayacaktı, ne yapacaktı?

Daha bir yıl dolmadan önce araçlarını sattı bazıları, kimi traktörünü sattı/ alt modelini aldı, kiminin tarlasına “haciz” geldi!

***

Banka, müşterisinin alinde tutu sayılacak bir gücü olmadıkça kredi vermiyor! Ödeme yapılmaması durumunda evinde yemek ocağıymış, tarlasını süreceği traktörüymüş; vermek için gülen gözleri kerpeten oluyor!

Son günlerde sağlanan verilere göre, ülkemizde yirmidört milyon yurttaşın bankalara borcu varmış, “takibe” düşen borç da otuz milyar lirayı aşmış!

Bir ülkeyi yönetmek derken “ne” anlaşılıyor gerçekten; anlamaya çalışıyorum!

“İktidarın”, kredi konusunda ne denli kötü notu olduğunu salgın sürecinde yaşadık; salt beyaz eşyacı, inşaatçı, otomotiv sektörü, mobilyacı canlansın diye kamu bankalarının kapılarını araladı…

Peki, yurttaşı bu çıkmazdan kim kurtaracak?

311022

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP