Türkçe…

Türkçe…

ABONE OL
3 Kasım 2022 20:03
Türkçe…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

AKP’li Mahir Ünal’ın “ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” sözlerinin ardından, kınamalar olur diye bekliyordum açıkçası…

“İktidara” yakın isimlerden bir MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi; hepsi o kadar!

Ünal’ın kınamalara, tepkilere bir “anlam” veremediğini belirtmesinin ardından da partideki görevinden ayrıldığını duyurdu!

Asıl görevden ayrılmasının ardından yaşananlar, söylenen güzel sözler, verdiği emeğin unutulmayacağı şeklinde açıklamalar yer aldı sosyal medyada!

Bir kişi çıkıp da “hangi düşünme setin yok oldu” diyemediği gibi, “sözlere” tepki de gelmedi!

***

Önce şunu belirleyelim: Halk konuştuğunu yazamıyor, belirli bir katmanın yazıp/ okuduğunu da anlayamadığından dolayı zorluk yaşıyordu! Bunun anlamı bilgi edinememek…

O günün koşullarında kadınlarda okur yazarlık hiç yok denecek kadar az, erkeklerde de yüzde on dolayındaydı!

Çalışmalar yapılarak Arap abecesinin yerine Latin abecesi benimsendi. Halk kısa sürede yeni abeceyle tanıştı. Konuştuğunu yazmaya, yazdığını da okumaya başladı.

Okullarda yeni abeceye geçiş olumlu sonuç verdiği gibi, okur-yazar oranı da gün geçtikçe artıyordu.

Cumhuriyetin kuruluşunun dördüncü yılında, uluslaşma sürecinin ilk basamağı sayılan Harf Devrimi’nin ardından beş yıl sonra da Dil Devrimi gerçekleşmişti.

Arapça, Latince, Osmanlıcadan karma bir dil yerine, halkın konuştuğu Türkçe yalınlaştırılıyordu.

Halkın yaşamı anlaması, kimin “düşünme setini yok” edebilir?

***

“Bilenin bilmeyenden” güçlü olduğunu belirtmeme gerek yok!

Halkın “bilmesini” istemeyenlerin, “düşünme setleri” yok olma kaygısı olabilir ancak!

Bu bakış, cumhuriyetin yaşama geçiriliş sürecinde de vardı; kurucular için her tür suçlar atılmaktaydı, bulundukları/ görüldükleri yerde “katli vaciplerdi”!

Cumhuriyetle birlikte, halkın uyanmasını, var olduklarını anlamasını, yaşamı algılamasını, yurduna sarılmasını, birbirini kucaklamasını istemeyenler, cumhuriyet savaşçılarının başarılı olmaması için dış işbirlikçilerle birlikte olmayı yeğlemişlerdi!

Ünlü akıldaşlarının “Yunan kazansaydı” dediğini de unutmamak gerek!

***

AKP’li Ünal’ın sözlerinin benzerini, bugün HDP Milletvekili de yineledi! Cumhuriyet’in, “yıkım projesi” olduğunu söyledi; neden Türk Dil Devrimi, anlaşılıyor mu şimdi?

031122

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP