Yerel yönetimlerin “asıl” ödevi…

Yerel yönetimlerin “asıl” ödevi…

ABONE OL
5 Ekim 2022 15:36
Yerel yönetimlerin “asıl” ödevi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

İsmail Küçükkaya’nın, yeni kanalı Halk Tv’de konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ydu!

Gündeme ilişkin, en çok da “cumhurbaşkanı adayı kim olacak” sorusuna vereceği yanıt, Küçükkaya’nın her zamanki “gündem kışkırtıcı” tutumuyla karşı karşıyaydı!

Bu günün koşullarında “cumhurbaşkanı” adayının kim olmasından daha çok, “altılı masanın” başta belirledikleri “cumhurbaşkanlığı sistemi” konusundaki uzlaşmasının şu an “nerede” olduğunu, “uzlaşının” nerelerde sağlandığını, nerelerde tartışmaların sürdüğünü bilmek seçmenin hakkı!

Aday bugün açıklansa, bundan sonra “altılı masanın” alacağı kararlarda nasıl bir “uzlaşı” sağlanacaktı?

Aday, bugüne değin alınan kararlara bağlılığı/ inancı konusunda “güvence” verse bile, bundan sonra ortaya çıkacak temel konularda “yeni bir” tartışma oluşmasına neden olmayacak mıydı?

“Altılı masa”, bunu enine/ boyuna düşünüyor, ortaya çıkabilecek “yeni gündeme” ilişkin öngörülerde bulunuyor olmalı ki, haklı olarak “adaylık” sürecini uzatıyorlar!

Asıl ilgimi çeken Küçükkaya’nın, Kılıçdaroğlu’na yönelttiği “yerel yönetimleri” ilgilendiren soruydu!

Kılıçdaroğlu, yerel yönetimlerin çok iyi çalıştığını, tüm engellemelere karşın uğraşlarından vazgeçmediklerini, çok önemli projeler başlattıklarını, “iktidarın” belediyelerin gösterdiği başarıları içlerine sindiremediğini ileri sürdü!

Şunu söylesem yeridir kanımca: Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği duyarlılığı salt altılı masa değil; CHP milletvekilleri/ belediyeleri/ meclis üyeleri/ örgütleri de göstermiş olsa sorun çözülecek de…

Ben size yerini “hak” etmeyen, verilen işe “layık” olamamasına karşın dayı/ ahbap ilişkisiyle görev başında tutulan kaç kişi isteseniz sayarım!

Sorununu anlatan, ya da anlatacak olan yurttaşa “üfleyip/ püfleyenden“ nasıl bir “liyakat” beklenirse artık!

Açıkça, “yerel yönetimlerin çok iyi çalıştığının” gerçekle uzaktan/ yakından ilişkisi yoktur; bir kaçına yer vereyim!

***

Yaşadığım kent Adana’dan örnek verecektim ama, başka kentlerden/ özellikle de İstanbul’dan da benzeri sesler gelmeye başladı!

CHP’li belediyeler “temizlikte” sınıfta kaldılar!

Bunu Adana’nın yalnız kıyı mahallerinin sokaklarında değil, bilindik mahallelerin sokaklarında bile çokça görmeye başlamamız, görmediğimiz yerlerden gelen bilgiler “belediyenin temizlik konusunda” neden ayak sürüdüğünü sorduruyor!

Bu temizlik; başka bir şeye benzemez! Tüm hastalıkların çıkış nedeni de olabilir, salgın hastalıklara da neden olabilir! Soğuk havaların başlamasından önce, medyanın her köşesine sığınmış ilaç kartellerinin işbirlikçileri corona virüs mikrobunu buralarda çoğaltabilir!

İnsanları baskı altında tutma yöntemlerinden bir de bu artık; unutmayalım!

Adana’nın neresine giderseniz/ gidin; birikmiş çöp yığınlarını, çöp varili dışına taşmış kirlikleri görüyorsunuz!

Yalnız çöp birikintileri değil; sağlık ocağının/ eczanelerin/ belediye ekmek büfesinin/ haftada bir kurulan pazar yerinin bulunduğu sokağın çerinden/ çöpünden geçilemiyor olması temizlik görevlilerinin bakış açılarının dışında olmalı!

Kılıçdaroğlu’nun bu konuda bilgilendirilmediği apaçık belli!

***

Adana’nın, Seyhan ilçesinde bulunun bir bölgeden söz edeceğim!

Tellidere Mahallesi, 72139 sokak!

Sokağın yolu çanak biçiminde, on dakikalık bir yağmurla ızgaraların yetersizliği nedeniyle su boyu dize çıkıyor!

72139 nolu sokağın bir yanı cemaatin, bir yanına da yeni bir okul yapıldı!

Yeni yapılına okulun kuzeyinden açılan bir yol var şimdi! Geçtiğimiz hafta belediye çalışanları düzeltme çalışmaları yaptılar, ardından da asfalt döküleceğini belirttiler!

Çalışanların başında olan görevliyle olduğumuz yer, düzeltme yapılan yerden “en az” otuz/ kırk santim yüksek!

Görevliye, on dakikalık yağmurla burasının geçilmez olduğunu, birçok kişinin apartman kapılarına ulaşmakta zorlandığını, buranın kotunun yükseltilmesinin zorunluluğunu anlattım!

Görevli, “bana denilen bunu yapmak” dedi!

Görevliye, kendisine kimin “o yetkiyi” verdiğini sormama gerek olmamalıydı, “yetkiyi” kimden aldıysa onunla iletişime girip buranın durumunu anlatmalıydı, yapılan “işin” yararlı olmasını sağlamalıydı; yapmadı!

72139 nolu sokağa bitişik olarak açılan yol, düzeltilmesi bittiği için asfaltlanmayı bekliyor; bunu yapmak da “iş” biliniyor!

Yerel yönetimlerin “asıl” ödevi bunlardan başka ney ki!

031022

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP