Tarımda “sayım” savsaklanıyor!      

Tarımda “sayım” savsaklanıyor!      

ABONE OL
24 Nisan 2022 11:28
Tarımda “sayım” savsaklanıyor!      
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, ilki 1927 yılında olmak üzere 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yılında olmak üzere geçmiş dönemlerde 7 kez yapılan tarım sayımının son 20 yıldır savsaklandığını belirtti.

Geçmiş yıllarda tarım sayımının her 10 yılda bir yapıldığını vurgulayan CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Yapılan tarım sayımlarında tarımsal işletmelerle ilgili sayısal veriler, bu verilerin ışığında arazilerin tasarruflu kullanılması, ekilen arazilerden elde edilen ürünlerle ilgili bilgiler, sulanan ve gübrelenen araziler ile sulama ve gübreleme için yapılan harcamalar, maliyetlerin geçmiş yıllarla kıyaslaması, ekilen arazilerin ve elde edilen ürünlerin geçmiş yıllarla kıyaslaması ve bundan sonraki süreçte nasıl bir tarım politikası izleneceği, yapılan bu tarım sayımlarında ortaya çıkıyordu. Ülkemizde hayvan varlığıyla ilgili sayısal veriler, tarım ürünlerinde kullanılan insan, makine ve hayvan gücü bilgileri ile bunların yıllara itibariye artış ve azalış oranları da istatistiksel bir veri olarak ortaya çıkıyordu. Böylece tarımda sağlıklı bir politika oluşturuluyordu.

20 yıldan fazla bir zamandır tarım sayımı yapılmıyor. Normal şartlar altında 2011 ve 2020 yıllarında da birer kez olmak üzere en az 2 kez tarım sayımı yapılmış olması gerekiyordu. Ancak ne yazık ki ülkemizde tarımın geleceği açısından çok önemli olan tarım sayısı AKP iktidarları döneminde yapılmadı.

Ülkemiz, tarımsal ürünler açısından kendi kendine yeten  ülkelerden biri idi.  AKP ile tarımda planlama ve öngörülebilir üretimden adım adım uzaklaşıldı. Yeterli ve doğru veri olmayışı ürün arz sorunu kaygısı ile ithalatı tetikledi. Özellikle son yollarda istatistiki verilerde tahminlerde  dahi ciddi sapmalar yaşanır oldu. Sağlıklı veri eksikliği tarımda sorunların derinleşmesine vesile olan  önemli nedenlerden biridir.

Tarımda günlük politikalarla, verilerden uzak kararlarla tarım bu hale geldi. Onuncu planda, onbirinci planda  tarım sayımı yapılacağı yazıyor. Türkiye İstatistik Kurumu bu konuda tek yetkili , görünen o ki tarım sayımı yapılmadığı için sağlıklı bir tarım politikası da oluşturulmadı. Yeni Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi tüm tarım il müdürlüklerinden hayvan sayımı yapılmasını istemiş, Eldeki verilerin yetersizliğini görüp böyle bir uygulama gitmesi ,Bakanlığında bu durumda içinde bulunduğu hali göstermesi açısından önemli TÜİK yayınladığı hayvansal verileri yeterli görmeyerek bir de kendi teşkilatı ile konuyu araştırma ihtiyacı duyması sorunun varlığını da  işaret ediyor .Ancak sayım süresi sınırlı olması, evrak üzerinden çalışma yapılacağını gösteriyor. Bir an önce TÜİK alanda tek tek saptayarak tarımın tüm kesimlerini kapsayan sayımını yapmalıdır.

Arım Sayımı daha fazla geç kalınmadan, teknolojik olanaklardan da faydalanarak bir an önce yapılmalıdır. Tarımda çiftçi besici, süt inekçiliği yapan, büyük küçükbaş hayvan, kanatlı hayvan, sebze, meyve üreten, makina, ekipman ile verim, üretim, alan kısacası tarımı oluşturan, yön veren, kullanılan tüm  varlıkların yerinde ve gerçekçi bir sayımı sağlanmalıdır. Bağ, bahçe görülen çok yer tarla olmuş daha üzüm bağ diye kayıtlarda yer almaktadır . Sorunların çözümü doğru verilerle sağlanır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP