DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


  • OLAY NET
  • Ekonomi
  • “Özelleştirilen Şeker fabrikaları kamulaştırılmalıdır”

“Özelleştirilen Şeker fabrikaları kamulaştırılmalıdır”

ABONE OL
7 Nisan 2022 12:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de söz olarak, son günlerde fiyatı en çok artan ürünler arasında yer alan şekerin neden bu kadar zamlandığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP’li Gürer, şeker pancarı  stratejik bir ürün olmasına kaşın şeker fabrikalarının satıldığını anımsatarak yeniden kamulaştırılması gerektiğini dile getirirken şunları söyledi:

“Buradaki olay, özel şeker fabrikalarının kamu fabrikalarını zorlayarak şekerin fiyatını bu önümüzdeki dönem alacakları şeker pancarı ürünün  olası taban fiyatı ile oluşacak maliyetine bugünden taşımak. Ama öyle olmadığını gördük. Çünkü şeker fabrikaları konum olarak diğer fabrikalardan farklı yönü şu: Bulunduğu bölgeye göre üretimin maliyeti farklılaşır, üretimin maliyetinin farklılaşması yanında kendine göre şartlar da oluşturur. Tek tek değil bütünü kamuda olması ile maliyet dengesi de oluşur.

Bir yıl öncesi 50 kiloluk torbası 225 lira olan şeker, TÜRKŞEKER’de 570 liraya, özel sektörde ise 700-800 liraya gelmiş durumdadır. İşte iş bilmezliğin yarattığı sonuçlardan biri de budur. Stratejik bir ürün olan şeker pancarıyla ilgili yanlış planlama, öngörü şekeri de karaborsaya düşürmüştür, olan vatandaşa olmaktadır, tüketici bu konuda mağduriyet yaşamaktadır.

Yüzde 6’lık bir zam yaptı ama şeker gibi, vatandaşı mağdur edecek bir artışı getirmedi. Yani bir yerde, şeker pancarı fabrikaları devlette olsaydı sübvanse edilecek, fiyatlar bu kadar artmayacaktı. Nasıl ki yurt dışından buğdayın tonu 6.700 liradan alınıp kendi sanayicimize 3.250’den veriliyorsa şeker pancarında da bu destek sağlanacaktı ve şekerde karaborsa noktasında satışlar olmayacaktı.

84 milyon insanı doğrudan ilgilendiren şeker pancarının üretiminden elde edilen ürünlerin bugün için geldiği fiyatlar yarın için kaygı vericidir. Söylendiği gibi ne şekerin fiyatı ucuzlamış ne rekabet şartları oluşmuş ne de orada çalışanların işten çıkarılması engellenmiştir. Ayrıca, şeker fabrikalarındaki geçici ve mevsimlik işçiler de hâlen kadro alamamış, mağduriyetleri devam etmektedir. Tarımda yanlış politikalar ne yazık ki tüm hepimize yani tüketici olan her yurttaşa yansımaktadır.”

FABRİKALAR KAMULAŞTIRILMALI 

Özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılması halinde şekerdeki bu sıkıntılardan geriye dönüşün sağlanabileceğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En azından şekerin stratejik bir ürün olarak geleceğe taşınması sağlanır…” sözlerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP