“Ayçiçek yağı nedeniyle oluşan manzarasının nedeni AKP’dir”
  • OLAY NET
  • Gündem
  • “Ayçiçek yağı nedeniyle oluşan manzarasının nedeni AKP’dir”

“Ayçiçek yağı nedeniyle oluşan manzarasının nedeni AKP’dir”

ABONE OL
20 Mart 2022 12:39
“Ayçiçek yağı nedeniyle oluşan manzarasının nedeni AKP’dir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Ankara’da yapılan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) 4. Dönem Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Uzun yıllar ZMO çatısı altında görev yaptığını anımsatan Barut, “Burası bizim evimiz. Ziraat Mühendisleri Odası bizim yuvamız. ZMO Ailesi’nin bir bireyi olarak büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Bu nedenle evimizde sizinle buluşmaktan, sizlerle bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu paylaşmak istiyorum” diye konuştu.
Tarımın sürekli bir etkinlik olarak her zaman varlığını sürdüreceğini belirten CHP’li Barut, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Bu yönüyle, tarım bilimiyle tarım teknolojisini toplum yararına çiftçiyle buluşturan biz ziraat mühendisleri de yolculuğumuzu sürdüreceğiz! Yaşanan bu pandemi süreci gösterdi ki, tarımsal üretim ve güvenli gıda olmazsa sağlıklı bir yaşam mümkün değil. Ziraat Fakültelerinden mezun olan gençlerimiz kamuya atanamıyor, bilimsel, nitelikli ve kaliteli tarımsal eğitime gereken kaynak aktarılmıyor. Akademi camiamız adeta kaderine terk edilirken, tarımsal kuruluşlarımız giderek etkisizleştiriliyor. Ziraat Fakültesi’ni bitiren mühendislerimiz sınav zorunluluğu gibi akıl almaz bir dayatmayla karşılaşıyor. Tarım topraklarımız ranta açılırken, ne yazık ki üretimden kopartılıp kaybediliyor.

Tarımsal üretimde çiftçinin en büyük girdi maliyetlerinin arasında yer alan mazot fiyatı AKP iktidara geldiğinde 1.48 liraydı.  Geçen sene 6.5-7 lira olan mazotun fiyatı 23 liraya dayandı. Türkiye’de yıllık ortalama 5.5-6 milyon ton arasında tarımsal gübre tüketiliyor. Gübrede yüzde 95’i aşan oranda dışa bağımlıyız. Çiftçinin en büyük üretim maliyetlerinden birisini gübre oluşturuyor.
İthalat sevdalısı AKP yönetimi samandan buğdaya, pamuktan mısıra tüm ürünlerde ülkemizi ithalat cennetine çevirdi. Tarımsal dış ticarette açığımız 35 milyar doları aştı. Bu gerçeklere rağmen çiftçinin ürünü para etmedi.

Ayçiçek yağı nedeniyle ülkemizde oluşan utanç manzarasının nedeni AKP’dir. Ülkemiz de yaşanan krizin tek sebebi var o da AKP’nin ithalata dayalı iş bilmez politikalarıdır. AKP ürettirmediği için ayçiçek yağında Ukrayna ve Rusya’ya bağlıyız. Neden? Çünkü AKP ürettirmiyor. Türkiye’de 7.8 milyon dekar alanda 2.1 milyon ton civarında ayçiçeği üretimi yapılıyor. 2021 yılında ayçiçeği ekim alanları 9 milyon dekarı buldu ve ayçiçeği üretimimiz 2.4 milyon ton olarak gerçekleşti. Ülkemizin ihtiyacı ise 3.5 milyon ton ile 4 milyon ton arasında değişiyor.

Ülkemizin ihtiyacı olan yağlık ayçiçeği kapasitesini 4 milyon tona çıkartabiliriz. Bunun için kuru tarım alanlarında üretimi yapılan yağlık ayçiçeği tarlalarını bir an önce suya kavuşturmalıyız. Suya kavuşan ayçiçeği tarlalarında verim ortalama 600 kilo olabilmektedir. Bunun için yabancı şirket ve çiftçilere yıllık aktarılan 2 milyar doları çiftçimizin suya kavuşmasını sağlarsak bunu sorunu çözeriz. İktidara sesleniyoruz. Gelin ithalat yoluyla yabancı üreticilere verilecek desteği kendi çiftçimize sağlayalım. Sulama yatırımlarına destek olalım. Gübreden mazota tüm maliyetlerde çiftçiye destek verilsin. Bu sayede ayçiçeğinde kendi kendimize yeterliliğimizi sağlayalım.
Devlet memuru olmak isteyenlerin girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı’na başvuran Ziraat Mühendislerinin sayısı 40 bini geçiyor. Bununla birlikte kamu sektöründe meslektaşlarımıza yönelik uzun yıllardır yeterli istihdam olanakları yaratılmıyor. Tarım, gıda, orman ve su politikalarına yön veren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın asli görevlerini kadrolu personel yerine esnek koşullarda çalıştırılan sözleşmeli personelle yürütmeye çalışması kabul edilemez. Tarımda ziraat mühendisleri başta olmak üzere atama bekleyen gıda mühendisleri, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin sorunlarına çözüm üretilmelidir.

Bilime, eğitime, araştırma ve geliştirmeye gereken kaynak aktarıldığında yarınlarımız çok daha aydınlık olacak. Planlı üretim, üretim ve üreticiyi esas alan, destek veren adımlar atıldığında bir çok sorun kendiliğinden ortadan kalkacak. ‘Ulusal kalkınmanın temeli ziraattir’ diyen Ulu Önderimiz Atatürk rehberimiz olmaya devam edecek, O’nun ilkelerine sarılarak her şeyi başaracağız!  Kent ve kır yoksullarının özgürlüğü ve refahı için mücadele ederken katledilen Akın Özdemir başkanımızın mücadele mirası bize hep yol gösterecek. Kongremizden çıkacak sonuçların ülke tarımı, çiftçi, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm getirmesini diliyoruz.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP