Un sorunu kapıda…

Un sorunu kapıda…

ABONE OL
31 Ekim 2021 11:25
Un sorunu kapıda…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretiminin düşmesi, dışalım buğday fiyatlarının artması ile bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla ekmek zammının kapıda olduğunu, süreci iktidarın fırıncı esnafı girdileri için  destek vermesi  ile aşılabileceğini söyledi.

CHP Milletvekili Gürer’e, girdi maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle yaşadıkları zorlukları anlatan fırıncı esnafı, geçen yıl 110 liraya satın aldıkları 50 kilogramlık unun bugün 220 liraya çıktığını belirterek, “Geçen yıl 1,5 liraya sattığımız ekmeğe 10 ay içinde 25 kuruş zam yaparak 1 lira 75 kuruşa satmaya başladık. Ancak girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz. Kimse una 1 ay içinde 3-4 kez zam geldiğini konuşmuyor ama ekmeğe senede 25 kuruş zam yapıldığında sanki fırıncı esnafı ekmeğe sürekli zam yapıyormuş gibi algılanıyor oysa un fiyatı ikiye katladı. Girdilere sürekli zam geliyor. Unun sürekli fiyatı artıyor. Bu gidişle halimiz harap. Keşke un artmasa da daha ucuza ekmek satsak. Vatandaş bu ekmeğe muhtaç ve çok zor koşullarda yaşayanlar var. Ekmeğin  fiyatının artmasını biz kazanalım diye istemiyoruz. Maliyet arttığı için bizimde durumumuzu görün diyoruz” dedi.

Geçen sene 110 lira iken şimdi 220 liraya çıkan un fiyatlarının yılbaşından sonra 250 lira olacağı yönünde duyumlar aldıkları da ileri sürüldü.

CHP’li Gürer, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Buğday üretimi azaldığı için doğal olarak ithal buğdaya yönelindi. TMO Mayıs ayında ekmeklik buğdayın taban fiyatını 2 bin 250 lira, makarnalık buğdayın taban fiyatını da ton başına 2 bin 450 lira açıkladı. Daha sonra buğdayın yeterli olmaması nedeniyle ithal buğdaya yöneldi. Buğdayı yurtdışından 11,5 proteinli olanını dahi tonu  2 bin 800 liradan almak zorunda kaldı. Makarnalık buğday fiyatının Kanada’da 700 dolar, Fransa’da ise 500 doların üzerinde olması nedeniyle makarnalık buğday  ithalatı dahi sorunlu hale geldi.

Ülkemizde ekmek üretiminde maliyetler katlandı.  Elektrik, işçilik, maya ve tuz fiyatlarındaki artışın yanında una gelen yüksek zamlar da fırıncı esnafını mağdur ediyor. Buğday üreten kazanmıyor. Buğdayın ununu ekmeğe çeviren kazanmıyor. Vatandaş ise sürekli zamlanan ürünlerle nasıl geçineceğim kaygısı yaşıyor. Vatandaşın bir ekmeği kaldı. Ekmeğe gelecek zam vatandaşı mağdur eder. Fırıncı da artan un fiyatına göre ekmek fiyatını ayarlanmazsam batarım diyor. Hiç olmazsa, yurt dışından getirdiği hububatı fiyatının altında yurt içine satan siyasi iktidar, fırıncı esnafı için özel destek sağlasın. Fırıncı esnafının ayakta kalması için, ekmeğe zam yapılmaksızın, artan girdi maliyetleri de göz önüne alınarak özel bir destek paketi oluşturulup, undan dolayı fırıncının yaşadığı mağduriyete çözüm üretilsin.

Ülkemizde üretim yeterli olmadığı için önceleri yurtdışından ucuza buğday ithal ediyorduk ama şimdi koşulları. İthal buğdayın da fiyatını artırdı. Yurtdışından gelen buğday neredeyse 1 kat fazla. Buğday fiyatının artması  un fiyatının da artmasına neden oluyor. Un fiyatı artınca da ekmek  maliyeti artıyor.

Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaklar. Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur.

En azından fırıncıların uğradığı kayıplar telafi edilmeli. Onlara destek sağlanmalı. Ekmeğe fiyat ayarlaması yerine fırıncı girdilerini azaltacak uygulamalara gidilmelidir. Yoksa ekmek üretecek fırıncı da bulamayız.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP