DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Büyüme tezgaha yansımadı; fiyatlar el yakıyor!   

Büyüme tezgaha yansımadı; fiyatlar el yakıyor!  

ABONE OL
3 Eylül 2021 09:05
Büyüme tezgaha yansımadı; fiyatlar el yakıyor!   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Yıldıztepe pazarını gezen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer pazarcı esnafının sorunlarını dinledi. Pazarcılar ürünlerdeki girdi maliyetlerinin sürekli artmasının, dolaylı olarak pazardaki fiyatlara yansıdığını, yüksek fiyatlar ve vatandaşın alım gücünün düşük olması nedeniyle de alışveriş oranının geçen yıllara göre yüzde 70 civarında düştüğünü belirttiler.

İktidar tarafından ülkede ekonominin güllük gülistanlık gösterilmeye çalışıldığını söyleyen pazarcı esnafı, “Gerçekle gösterilmeye çalışılan arasında çok fark var. Geçen yıllarda yaptığımız satışın ancak yüzde 30’unu yapabiliyoruz. Bu durum, ülkedeki ekonomik krizin hangi boyutlara geldiğini gösteriyor. Vatandaşta para yok” dediler.

Yurttaşlar da pazarda karşılaştıkları CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yoğun ilgi gösterdiler. Gürer’e halkın her türlü sorununu, TBMM’de gündeme getirdiği için teşekkür eden vatandaşlar, “ ürettiğimiz ürünün ve beslediğimiz hayvanın giderleri arttı. Emekli ve işsiz kalanda gelir daraldı. Bu durumda çarşı pazara çıkacak hal kalmadı” diyerek dert yandılar.

Sorunları dinleyen CHP’li Gürer ise sadece Niğde ve ilçelerinde değil, Türkiye’nin hemen her bölgesinde Pazar yerlerinin benzer sorunlar yaşadığını belirterek, “Ülkemizin 21.7 büyümesi vatandaşa yansımadı. TÜİK rakamlara takla attırmadı ise bu büyümeden çiftçi ve esnafın aldığı pay çarşı – pazara yansımalıydı. Ama tam aksi Vatandaşta büyümeden nasibini almamış. Görünen o ki hormonlu büyüme esnaf, çiftçi, işçi ve emekli için bir yarar sağlamamış” diye konuştu.

MALİYET ARTIŞLARI TEZGÂHA YANSIYOR

Geçen yıl 2 bin 200 lira olan üre gübresinin bu yıl 4 bin 500 liraya, 2 bin 800 lira olan  DAP gübrenin fiyatının ise 6 bin 800 liraya çıktığını söyleyen Gürer, “Sadece gübredeki fiyat artışı yüzde 100’ün üzerinde. Tohumu, ilacı, mazotu, yeraltından çıkarılan su için kullanılan elektrik enerjisindeki maliyet artışları ise cabası. Doğal olarak maliyet artışlarındaki fiyat artışı pazar tezgâhına yansıyor. Bu olumsuz tablo, vatandaşı etkiliyor. Ekonomik krizler nedeniyle alım gücü düşen vatandaş, tezgâhtaki fahiş fiyat artışları karşısında ürün almakta zorlanıyor. Fiyat artışları o kadar seriye bağlandı ki insanlar bir hafta önce aldığı bir ürünü aynı pazar yerinde bir hafta sonra aynı fiyata alamıyor” dedi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP