Tarihi geçmiş “ilaçlara” yalanlama…

Tarihi geçmiş “ilaçlara” yalanlama…

ABONE OL
27 Temmuz 2021 15:05
Tarihi geçmiş “ilaçlara” yalanlama…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birkaç gün önce Bursa’nın Gemlik ilçesinde bir yurttaşa, sağlık personelinin verdiği ilacın son kullanma tarihinin geçtiği yönündeki haber birçok kişinin tepki göstermesine neden olmuştu.

Haberde bir yurttaş, “Bir yakınımı Gemlik Devlet Hastanesi’ne covid testi için götürdüm. Sonuç henüz çıkmadı. Bize bir ilaç verildi. Televizyonda tarihi geçmiş ilaç haberi gördüm. Bunun üzerine verilen ilacın tarihini kontrol etmek istedim. Etikette son kullanma tarihi 08.2022 olarak gösteriyor. Yapışkan etiketi kaldırdığımda ise barkodlu etikette 02.2021 tarihi yazıyor. Bu konu hakkında yetkililerden cevap bekliyoruz” sözlerini kullanıyordu.

Bugün kısa TİTCK olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan bir açıklama geldi.

Açıklamada, “son kullanma tarihi geçmiş” ilaç yalanlanırken, “Yeni tarihler; Kurumumuzun bilgisi ve onayı ile firmalar tarafından ilaçlara etiket yapıştırılmak suretiyle güncellenmiştir” sözlerine de yer verilirken şunlar belirtilmiştir:

* Sosyal medyada gündeme gelen paylaşımlarda; Covid-19 tedavisinde kullanılan “favipiravir” etken maddeli ilacın etiketinin değiştirildiği; son kullanma tarihi geçmiş ilaca, yeni etiket yapıştırılarak hastalara verildiği ileri sürülmüştür.

* Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan COVID-19 Rehberi’nde yer alan “favipiravir” etkin maddeli ilaçlar için Kurumumuza gelen ruhsat başvuruları ivedilikle ve öncelikli olarak değerlendirilmiştir.

* Söz konusu ilaçların stabilite çalışmaları uzun zaman almaktadır. Bu çalışmaların sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir işlemdir. Yeni tarihler; Kurumumuzun bilgisi ve onayı ile firmalar tarafından ilaçlara etiket yapıştırılmak suretiyle güncellenmiştir.

* Dolayısıyla; paylaşımlarda yer alan; son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla koronavirüs hastalarına verildiği yolundaki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bilgilerinize saygıyla duyurulur.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP