• OLAY NET
  • Manşetler
  • Türkiye’ye övgü yağdıran ve lâleyi Hollanda’ya kazandıran adam: Busbecq/ 3

Türkiye’ye övgü yağdıran ve lâleyi Hollanda’ya kazandıran adam: Busbecq/ 3

ABONE OL
16 Ocak 2021 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Türklerin seferde nasıl beslendiklerinden askerlik ve din anlayışlarına, hayvan sevgilerinden kadınlara dair tutumlarına kadar her detayı hiç atlamadan aktaran Busbecq özellikle kendi askerlerine hayıflanır:

“…Bütün bunlar size, Türklerin içinde bulunduğu şartlara karşı ne kadar büyük bir sabır, uyanıklık ve tasarrufla katlandığını gösterecektir. Seferde verilen alışılagelmiş yemeği beğenmeyen, özenle pişirilmiş zarif yiyecekler bekleyen bizim askerimizden ne kadar da farklı! Eğer arzuları yerine getirilmezse başkaldırıp kendi kendilerinin mahvına sebep olurlar. İstedikleri verilse bile yine kendilerini aynı şekilde perişan ederler. Çünkü her insanın baş düşmanı kendisidir ve aşırı olmaktan daha amansız bir hasmı yoktur. Düşman canını almakta gecikse de onu bu ölçüsüzlüğü yok eder. Türklerin düzenini bizimkiyle kıyasladığımda geleceğin başımıza getireceklerini düşünüyor ve ürküyorum… Onlarda güçlü bir imparatorluğun bütün kaynakları, yıpranmamış bir güç, dövüşte ustalık ve tecrübe, savaş görmüş askerler, zafere alışkanlık, zorluklara tahammül, beraberlik, düzen, disiplin, kanaatkârlık ve tedbir var. Yoksulluk, kişisel israf, zayıf bir güç, maneviyat bozukluğu, tahammülsüzlük, eğitimsizlik ise bizde. Asker itaatsiz. Subaylar para canlısı. Disiplin küçümseniyor. Başıboşluk, umursamazlık, ayyaşlık ve ahlaksızlık yaygın. En kötü olan da şu: düşman zafere alışkın biz ise yenilgiye. Sonucun ne olacağından şüphe edebilir miyiz ?”

Busbecq’in mektupları, önemini ilk yayımlandığı yıllardan beri koruyor. Şahit olduklarını gerçeklerden çok uzaklaşmadan kendince yorumlayıp sunan bu diplomat, aynı zamanda Türklerin lale düşkünlüğünü dünyaya tanıtmıştır.

BUSBECQUE’Yİ ZİYARET

C:\Users\ILHAN\Desktop\ARALIK BULTENINE GIRECEKLER\Busbecq (2).png C:\Users\ILHAN\Desktop\ARALIK BULTENINE GIRECEKLER\Busbecq (1).jpg

Yönetmen Sacit Şahin, Yapımcı İsmail Elden, kameramanlar Ercan İşseverOrhan AybertürkHayrettin DemirMurat Balcı, son çekimlerini bu belgeselde yapan rahmetli Mehmet Türkoğlu ve Veyis Güngör ile gittiğimiz Busbecque kasabasında, O’nun hatırasına dikilen bir anıt önünde yaptığımız çekimden sonra, hemen yakında olan bir kilisenin önündeki bir bankta soluk alıyorduk.

C:\Users\ILHAN\Desktop\ARALIK BULTENINE GIRECEKLER\Busbecq'i Veyis Gungor anlatiyor.jpgVeyis Güngör, Busbecq’i doğduğu kasabadaki anıtı önünde TRT’ye anlatırken

 

sürecek

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP