Hollanda’daki konumu itibarıyla bazı çevreler tarafından eleştirilen Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT), çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları’nın katıldığı bir toplantı düzenledi.
Toplantıya katılan Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri ile IOT yöneticileri, artan sorunların çözümü için, işbirliği yapma konusunda görüş birliğine vardılar.
IOT Başkanı Zeki Baran, toplantıyı açış konuşmasında, Hollanda’da yaşadığımız göçmen ve islam karşıtı anlayışın toplumsal grupları birbirinden ayrıştırdığını, ayrımcılığın günlük yaşamın her alanında neredeyse normal hale geldiğini belirtti. Hollanda Parlamentosunun 2016 yılında aldığı bir kararla, hükümetten, Türk sivil toplum kuruluşlarıyla gorüşülmemesini istediğini hatırlatan Baran, ayrımcılık, özellikle gençler arasında işsizlik, eğitim düzeyinin yükseltilmesi, ana dilde eğitim hakkı ve yaşlıların maruz kaldığı gelir ve bakım sorunlarının çözümüne yönelik ivedilikle çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Bu amaçla en kısa zamanda entegrasyondan sorumlu Bakan ve siyasi partilerin İkinci Meclis Entegrasyon Politikaları Sözcüleriyle görüşülmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantıda söz alan katılımcılar, önce sorunların bir analizinin yapılması gerektiğini ve buradan hareketle öncelikler belirlenerek, siyasilerle görüşmelerin bu temelde yapılmasını kararlaştırdılar.
IOT’nin daha önce STK’lar ve uzmanlarla birlikte hazırladığı “Gelecek Gündemi” başlığı altında derlenen sorunların, katılımcı kuruluşların görüşleriyle geliştirilmesi ve buradan belirlenecek öncelikli konuların, ilgili Bakan ve milletvekilleriyle yapılacak görüşmelerde temel alınması benimsendi. Toplantıya katılan STK temsilcileri yapılacak çalışmaları yürütmek üzere 6 kişilik bir komisyon kurulmasını kararlaştırdılar.
Toplantıya, IOT’nin yanısıra, Hotiad, Edelstaal Şirketler Grubu, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu, Hollanda Türk Federasyon, Hollanda Kayserililer Vakfı, , Avrupa Sivaslılar Birliği gibi kuruluşların başkan ve temsilcileri katıldı. Hollanda’daki sorunlarımızın çözümüne yönelik birlikte çalışma konusunda, kuvvetli bir irade olduğunu gördüklerini belirten katılımcılar, tartışmaların düzeyli ve verimli geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Bunun bir başlangıç olarak görülmesi gerektiğini belirten IOT Başkanı Zeki Baran, hedeflerinin zamanla diğer toplumsal kesimlerin de katılımıyla daha geniş bir güç birliği oluşturulması olduğunu belirterek, katkılarndan dolayı STK temsilcilerine teşekkür etti.
İOT’Yİ TANIYALIM
İnspraak Orgaan Turken (İOT) Türkler İçin Danışma Kurulu, Hollanda hükümetinin desteği ile kurulmuş bir oluşumdur. Hollanda’daki, çeşitli görüşlere mensup Türk kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir yönetim kurulu ile yönetiliyordu. Böyle bir oluşumu başlangıçta çok övmüş ve ‘Dünyada eşi yok’ diye payelendirmiştik. Ne var ki, çeşitli siyasi ve dini görüşlere mensup yöneticiler her zaman anlaşamıyorlardı. Arada bir kopukluk oluyordu.
Hollanda hükümeti, desteklediği bu kuruluştan yararlanma sinsiliğini de gösteriyordu. Örneğin, 75 bin euro destekli bir araştırma sonucunda, ‘Türkiye’den evlenmeyin’tavsiyesi çıkmıştı. O zaman biz bu araştırma sonucunu, ‘Ismarlama sonuç’ olarak değerlendirmiş ve kınamıştık.
Hollanda hükümeti daha sonra İOT’yi desteklemekten vazgeçti. Maddi imkansızlık nedeniyle zor duruma düşen İOT, şimdilerde Türk kuruluşlarının desteği ile akta durmaya çalışıyor.
YAZARLAR
Az önceYAZARLAR
17 saat önceYEREL HABER
18 saat önceYEREL HABER
20 saat önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önce