Yerel yönetimlerin, “iktidar” özentisi…

Yerel yönetimlerin, “iktidar” özentisi…

ABONE OL
30 Eylül 2022 11:47
Yerel yönetimlerin, “iktidar” özentisi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Altın Koza Film festivali, “düzenleyenler” için “yine” olağanüstüydü; Adana’ya sanatçılar getirildi, çağrıya katılmamalarına karşın “onur ödülleri” verildi, yapılan milyonlarca harcama Adana’nın tanınmasında etkili oldu!

Festivale hangi sanatçılar getirildi, kimlere uzak/ yakın oturtuldu, yerel yöneticilerin “güdümünde” Adanalının cebinden ne kadar harcatıldı?

Sakının; “etkinlik” adı altında yapılarak, tüm harcaması halkın cebinden çıkartılan, karşılığında ekmeği küçültülen, ancak toplumun üst düzeyinde olanların eğlendikleri/ kurtlarını döktükleri/ bir şeyler yapıyor göründükleri buluşmalar olmasın bunlar!

Yuh, diyecekler var biliyorum!

Size de yuh, demeden önce bir şey soracağım:

Aradan daha sayılı günler geçti, festivalin “en iyi” filmiyle, en iyi erkek ya da kadın oyuncusunu “kendinizi kandırmadan” söyleyebilir misiniz?

Benim yaptığım “suçlamak” değil, ancak dediklerince toplumda “iz” bırakmadığını göstermek!
***
Her zaman söylediğim şey şu:

Yapılan her hangi bir etkinlik, başta bölge ya da yerleşik yurttaşların yaşamını iyileştirmeyecek, kültürel katkı sağlamayacaksa “tartışmak” gerekmiyor mu?

Gazete sayfalarının solmamış yazıları arasındaki görselleri izlediğinizde, zaten “hep bir arada” olanların, yine bir araya gelerek şen/ şakrak alkış tuttuklarını görmek pek de zor olmayacak!

Sonuna “festival” sözcüğü konularak açıklanan “etkinliklerin”, “o” kentin yurttaşları için olduğunu göstermenin ne denli aldatıcı olduğu biliniyor olmalı!

Diyorum ya, aslında kendilerine de yabancı;

Daha sinema salonundan çıkarken konusu unutulan filmler gibi…

Hiç anlaşılmayan bir dilde yapılan toplantının sonucundan “beklentiler” ummak gibi…
***
Ben neyi merak ediyorum biliyor musunuz?

Adana’nın sokakları, sokaklarında gördüğüm insanları, insanların yüzlerini…

Siz istediğinizce “festivallerle”, futbol karşılaşmalarıyla Adanalıyı sevindirmeye çalışın; bir, insanlar geçim sıkıntısı içindeyden/ iki, sokakları çer/ çöpten geçilmiyorken yurttaşın gözünde anlamlandıramazsınız!

Hem bir şeye daha inanıyorum; yurttaşın benimsemediği, içinde olmadığı, emek vermesinin engellendiği, bir katmanın yararlanmasına sunulan/ adına “etkinlik” adı verilen çalışmaların “halkın” gönlünde de yeri olmayacaktır!

Son bir yılda yapılan etkinlikleri, toplanmaları, ön masada oturanları bir bir düşünün isterseniz!
Son bir yılda Adanalıya ne katkı sağladığını çıkarabilirsiniz kanımca!
***
Adana’nın sokaklarını, sokaklarındaki insanları merak etmelisiniz; bir kentin kent olmasındaki “etkenin” insanlarıyla sokakları olduğu unutulmasın…

Adana’yı tanıtmak istediğinizi, marka kent yapacağınızı dile getirirken; bu kentin insanlarının yaşadığı sokakları çöp yığınlarına terk ederseniz…

Bunun nedeni değil/ ne yapmak istediğiniz sorulur!
Salon toplantılarında güzel sözlerle/ ballı sofralarla dile getirilen kentin öyle bilinmedik bir ara sokağı değil;

Birçoğu yakından bilinen, kimi zaman bir sağlık ocağının bulunduğu, kimi zaman muhtarlığının konuşlandırıldığı, kimi zaman yurttaşın temel gereksinmelerini sağladığı noktaların, kimi zaman belediye ekmek büfelerinin yer aldığı bölgelerin yanı başındaki çer/ çöp kirliliği, “etkinlikler” kapsamında sorulur!

Sorulmalıdır da…

Anlatırken yüzlerinde “gül bahçeleri” açan, ancak bir o denli “gül bahçelerini” yok eden anlayışlarla ne kentin insanları, ne de sokaklar mutlu olabilirler!
***
Adana’da “film festivali” düzenleniyor, bunu düzenleyen kurula/ kurulun düzenlediği izlencelere bir sürü ödemeler yapılıyor; elde ne olduğunun/ kaldığının hiç önemi yok sanki…

Daha önce de yazdım; yerel yönetimler düzenledikleri etkinlikleri öncelikle bölgelerine “varsıllık” sağlaması için yapmalılar! Bu “varsıllık” ekonomik de olabilir, ekinsel (kültürel) de olabilir, görsel de olabilir, tanınmamış sanatçılarını duyurmak için de olabilir, umut verenleri özendirmek için de olabilir…

Yerel yönetimlerin, kentlerinde oluşturacakları ekinsel uğraşlar, çevrenin/ sokakların nasıl kullanılacağını, nasıl bırakılacağını de birlikteliğinde getirecektir!

Eğer, daha aradan bir ay bile geçmeden, şatafat içinde açıklanıp sonuçlamanan etkinliğin sonucu öğrenilmek için Google arama motoruna soruluyorsa; “çok” düşünmek gerekiyor!

Yerel yönetimlerin, bu “iktidar” özentisi hoşgörüyle geçiştirilecek bir olgu değil!
290922

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP