Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuoyunda ‘patates kanseri’ olarak bilinen, ilki 2004 yılında görülmeye başlanan ‘patates siğili’ hastalığının gelişimiyle ilgili verilerin açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Bir nev’i kanser olan patates siğil sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır?
Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır?
Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir?
Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?”
KARANTİNA TEDBİRLERİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2022 yılı itibariyle patates siğili hastalığı nedeniyle karantina önlemleri uygulandığını anımsatarak, “ Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır” açıklamasında bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı.
Ülkemiz genelinde son 5 yılda Patates ve Patates siğili konularında 1200 Eğitim ve Yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.
DAHA CİDDİ MÜCADELE ŞART
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemize ithal ürün Ya da tohumlarla farklı bitki hastalıkları ve zararlıları taşındığını ve bunu sonucu ülke topraklarının da ürünlerinde ciddi risk altında olduğunu söyledi.
YAZARLAR
5 saat önceEKONOMİ
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önce