Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adana’da Dünya MS Günü kapsamında hasta okulu açıldı!

Dünya MS Günü kapsamında Adana’da Multipl Skleroz (MS) hastaları ve yakınları için özel bir eğitim programı düzenlendi.

Dünya MS Günü kapsamında Adana’da Multipl Skleroz (MS) hastaları ve

Dünya MS Günü kapsamında Adana’da Multipl Skleroz (MS) hastaları ve yakınları için özel bir eğitim programı düzenlendi. Dedeman Otel’de gerçekleşen etkinlikte, MS hastalığı hakkında güncel bilgiler paylaşıldı, hastaların yaşam niteliğini artırmaya yönelik öneriler sunuldu.

Etkinliğin moderatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirkıran üstlenirken, Prof. Dr. Başak Karakurum Göksel, Dr. Öğr. Üyesi Elif Banu Söker, Doç. Dr. Mehmet Balal, Doç. Dr. M. Taylan Peköz, Prof. Dr. Volkan İzol ve Prof. Dr. Şükrü Uğuz MS hastalığı konusunda sunumlar gerçekleştirdi

MS TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK

Prof. Dr. Meltem Demirkıran, “MS tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bizler de hekim olarak bu hastalık yolculuğunda hastalarımıza eşlik etmekteyiz” dedi

Multipl Skleroz’in(MS) genç ve erişkinlerde görülen bağışıklık sisteminin olması gerektiğinden farklı çalışması nedeniyle beyin ve omuriliği etkileyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Meltem Demirkıran şöyle konuştu:

“Bu hastalığa bağlı olarak çok çeşitli bulgular ortaya çıkabilir. Hastaların görme bulanıklığı, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma, güç kaybı, baş dönmesi, dengesizlik, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma gibi yakınmaları olabilir. Bu şikâyetler genellikle ataklar halinde ortaya çıkar, en az 24 saat bazen de birkaç hafta sürebilir. Ataklar kendiliğinden düzelebileceği gibi kortizon tedavisi ile düzelmesi de söz konusu olur. Hastaların daha az bir kısmında bu yakınmalar yavaş yavaş ortaya çıkar ve zamanla artış gösterebilir. MS tanısı koyabilmek için yukarıda belirttiğim yakınmalarla gelen hastalarda, bunlara sebep olabilecek farklı hastalıkları, çeşitli kan tahlilleri ile dışlayıp, beyin ve omurilik MR görüntülemesi MS tanısı Beyin ve omurilikte plak adını verdiğimiz, hastalığın sebep olduğu lezyonların görüntülenmesi ile MS tanısı olasılığı yüksek olan hastalarda gerekirse belden sıvı da (beyin omurilik sıvısı) alarak hastanın muayenesi ve verdiği öykü ışığında hastaya tanıyı koyuyoruz. Tanı konduktan sonra yeni atakların çıkmasını ve hastalığın ilerlemesini engellemek için koruyucu tedavi planlanması gerekiyor. Koruyucu tedavi olarak iğne, hap ve serum şeklinde çeşitli tedaviler bulunmakta. Hastaya ve hastalığına özgü, uygun tedavi seçeneği ile başlayarak hastayı ataklardan ve hastalığın ilerlemesinden koruyoruz. Bu tedaviler dışında hastanın beslenmesine dikkat etmesi, Akdeniz diyeti ile beslenmesi, çeşitli vitamin destekleri alması ve gerektiğinde fizik tedavi alması bu hastalığın süreci açısından önem taşımaktadır. MS tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bizler de hekim olarak bu hastalık yolculuğunda hastalarımıza eşlik etmekteyiz.”

HER 4 KADINDAN BİRİNDE İDRAR KAÇIRMA VAR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Merkezi’nden Prof. Dr. Volkan İzol, her 4 kadından birinde idrar kaçırmanın saptandığını söyledi. İzol, “Türkiye’de yaklaşık 9 milyon kişide aşırı aktif mesane hastası vardır. Her 6 kişiden birinde aşırı aktif görülmektedir. İstem dışı idrar kaçırma oranı Türkiye’de  yüzde 24-46  arasındadır.  30 yaşından sonra her 4 kadından 1’i idrarını kaçırıyor. “dedi.

PROF. DR. ŞÜKRÜ UĞUZ STRESİ ANLATTI

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Uğuz:  MS hastalarına stresle baş etme konusunda bilgiler verdi, ”Anksiyete ve Endişe: Geçmişteki hatalar veya olumsuz deneyimler üzerine sürekli düşünmek, gelecekte benzer şeylerin olabileceği endişesini tetikleyebilir ve anksiyeteye yol açabilir Düşüncelere yapışmak yerine onları fark etmek ve onlardan ayrışmak, düşüncelerin davranışlarımızı ve duygularımızı dikte etmesini engeller.

Olumsuz Duygusal Döngülere Sıkışma: Geçmişteki olumsuz duygulara (kızgınlık, nefret, hayal kırıklığı vb.) takılı kalmak, bu duyguların tekrar tekrar yaşanmasına ve mutsuz kalıplara sıkışıp kalmamıza neden olabilir.”

Pof. Dr. Şükrü Uğuz,  “ses” ile anda kalma ( mindfulness) çalışması yaptı, “Temelinde, anda kalmak, düşüncelere tutunmamak, geçiciliği kabul etmek, başkalarının ve kendimizin kusurluluğunu anlamak ve her anın kıymetini bilmek yatmaktadır. Bu prensipleri günlük hayata uygulamak, daha dengeli, huzurlu yaşamamıza etki yapabilir” dedi.

MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Sağlık Bakanlığı Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr Eli Banu Söker, hiçbir MS vakasının birbirine tam olarak benzemediğini, belirtilerin kişiden kişiye önemli ölçüde değiştiğini, tedavisinin de buna göre şekillendiğini belirtti.  Söker, “ MS hastalığı klinik olarak karşımıza Normal dışı yorgunluk, Duyusal belirtiler/ağrı; Yüzde, kollarda yada bacaklarda uyuşma, karıncalanma, keçeleşme gibi, Görme ile ilgili belirtiler; Bulanık görme, çift görme, Kuvvetsizlik; yüzde, kolda, bacakta kuvvet kaybı, ince hareketlerde beceri kaybı, İdrar/bağırsak sorunları; İdrar kaçırma, idrar boşaltma sorunu ve kabızlık gibi, Kaslarda sertleşme, Cinsel işlev bozuklukları, Titreme ve diğer hareket bozuklukları, Baş dönmesi ve denge sorunları, Depresyon, Hafıza sorunları, Konuşma bozuklukları, Uyku sorunları, Baş ağrısı.” sözlerini kullandı.