Yerel yönetimleri anlayabilmek…

Yerel yönetimleri anlayabilmek…

ABONE OL
29 Temmuz 2024 10:35
Yerel yönetimleri anlayabilmek…
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Yerel yönetimleri “merkezi hükümetten” ayıran şey “yurttaşla” daha iç/ içe olmasıdır, ulaşılabilmesidir! Seçmenin, zorda kaldığında vekillere ulaşmasının “olanaksızlığını” bilmeyen yoktur sanırım! Örneğin, Adana Şakirpaşa Havaalanı için bir “iktidara” yakın seçmen “vekillerine” ulaşsın, kaygılarını bir bir anlatsın, rahatsızlıklarını dile getirsin, bundan sonra ne olacağını sorsun, çözüm istesin haydi! “Hangi dağda kurt ölmüş” değil mi?

Yerel yönetimler “komşuları” kadar yakın! Başta belediyeye ulaşmaları zor olsa bile “bağlı birimlere” ulaşarak sorunlarını anlatırlar, ilgi göremedilerse “bir üst birimin” kapısını çalarlar, o da olmasa “bir yolunu bulup” başkanın kapısına dayanırlar! Yurttaşın “belediyelik” bozulan yol sorunu vardır, alınmayan çöp sorunu vardır, sivri sinek sorunu vardır, çocuğuna/ yakına iş sorunu vardır; vardır işte!

***

Yerel yönetimler salt bunlarla mı kalır? Sözüm ona kentin yolunu, kaldırımını, temizliğini, sivrisineğini, işsizliğini mi çözerler yalnız? Hayır! “İktidarın” yapamadığı birçok “hizmeti” yapmaya çalışır! “İktidar” dargelirliyi emekçiyi “açlık sınırı” altında boğulmaya terk ederken ucuz ekmek yapıp/ satar, ulaşımı ücretini dengelemek için araçlar alır, ucuz yemek lokantaları açar, örneğin Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar gibi “emekliye” destek olabilmek için çaba harcar!

Biri çıksın, son yirmi yılda “ekmeğim çoğaldı, ürettiğimden daha çok kazanıyor; daha iyi yaşıyorum” desin, var mı böyle biri? “İktidar” çevresinde olanları “ballı aylıklarla” doyuramazken, hep dargelirlinin ekmeğini küçültmüş, hep daha “alım gücü” eksilen bir toplumun oluşmasını özendirmiş!

***

Bilindiği gibi “gündemin” ana konusu CHP’li belediyelerin SSK’ya olan borçları… “İktidar” yurttaşı hangi sıkıntıların içine sürüklediğini bırakıp, adı belli üç/ beş iş insanını koruyup/ kollamak için neler yaptığını gizlemeye çalışırken, bir yandan da 31 Mart’ı sindirememezliğini ortaya koyuyor! Tüm dar alanda oyun kurmaya zorlamasına, tüm “topal ördek” yapmak için çaba harcanmasına karşın CHP’li belediyeler kent halkının sorunlarını çözmeye, kenti daha yaşanılır duruma getirmeye çalışıyor!

Yerel yönetimlerin CHP’ye geçmesinin ardından “muslukları kuruyan” kimler varsa “yaşananlardan” hoşnut olmadığı gibi, belediyeleri halkın gözünden düşürmek için her tür “oyunu/ algıyı” deniyor! CHP’li Belediyelerin SSK’ya borcu kadar/ belki de daha çok konuşulan “sokak hayvanları” konusu, bir başka yerel yönetimler sorunu! Belediyelerin hem gelirlerini kısacaksınız, hem “borcunu öde” diye sıkıştıracaksınız, hem “sokak hayvanları sorununu istediğimiz gibi çözün” diyeceksiniz, hem de kent yurttaşlarının “yerel hizmetlerini eksik etmeyin” siyeceksiniz! Aklın alacağı şeyler değil bunlar!

***

Şunu düşünmedim değil: SSK borçlarının bu denli büyümesini neden daha önce önlemediniz? Örneğin belediyelere gönderilen aylık ödeneklerden/ belediyeleri zora sürüklemeyecek biçimde neden “tahsil” yoluna gitmediniz de “bugünü” seçtiniz? Nedir “bugünün” önemi?

Sakının bunda “yurttaşın yüzüne çıkacak” durumunuz olmadığı için, bir de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “geçim yoksa seçim var” sözü etkili olmasın! Düşünsenize CHP’li belediyelere bir yandan SSK borçlarını ödetmeye çalışırken, bir yandan hayvanseverlerle “sokak hayvanları” kargaşası yaşatacaksınız, CHP’li belediler ucuz ekmek/ ucuz yemek/ ulaşım/ temizlik yapamayacak duruma gelecek, 31 Mart başarısının altında kalacak! “İktidarın” tutumunu sorguluyorum; aklım duruyor! 270724

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP