Bırakın sınavlara hazırlansınlar

Bırakın sınavlara hazırlansınlar

ABONE OL
3 Haziran 2024 16:46
Bırakın sınavlara hazırlansınlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

Siyasal iktidarın, bazı sivil toplum kuruluşlarının, cemaatlerin Filistin konusunda hassasiyet göstermeleri son derece normal..

Çeşitli protesto etkinlikleri düzenlemeleri de hakları..

Ancak, üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin şu günlerde organize biçimde protesto gösterileri yapmaları, çadır nöbeti tutmaları gelecekleri açısından son derece yanlış..

Kim bu tür etkinlikleri düzenliyorsa öğrencilere büyük bir kötülük ediyor..

Çünkü, üniversite öğrencilerinin dönem ödev sunumları günler öncesinden başladı..

Bugünlerde, her öğrenci derslerde hazırladığı ödevleri öğretim üyelerine ve öğrencilere sunum yapmak zorundalar..

Ciddi hazırlık gerektiren sunumlar, sadece öğrencinin sunmasıyla bitmiyor..

Sunumun ardından, özellikle akademisyenlerin yoğun eleştirilerine bilimsel sınırlar içinde yanıt vermek zorundalar..

Sonrasında o sunumlara verilen notlar, bir üst sınıfa geçme ya da mezun olmalarını sağlamaktadır..

Önümüzdeki günlerde de “final” dediğimiz dönem sonu sınavları başlayacak..

Öğrencilerin geleceklerini şekillendirecek bu sınavlara çok iyi hazırlanmaları ve sınavda başarılı notlar almalar gelecekteki kariyerleri açısından son derece önemlidir..

İşte bu denli önemli olan şu günlerde, hemen her üniversitede, öğrenciler Filistin’e destek, İsrail’i protesto eylemleri ve çadır nöbeti gibi etkinliklere katılma durumunda bırakılıyorlar..

Üniversite yönetimlerine ve bu üniversitelerde bu tür etkinlikleri düzenleyenlerin artık bu tür etkinliklere sınav takvimi tamamlanma değin ara vermelerini istiyor ve bekliyoruz..

Bırakınız çocuklar sınavlarına hazırlansınlar!…

 

Ulaşım zammından kim sorumlu?

Adana’da biliyorsunuz toplu taşımaya 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere zam yapıldı..

Sosyal medyada bir çok kişi zamdan Adana Büyükşehir Belediyesini be Başkan Zeydan Karalar’ı sorumlu tuttuklarını gördük..

MHP İl Başkanı Yusuf Kanlı’nın konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, yüzde 43 oranındaki zam konusunda benzer görüşleri taşıdığını anlaşılıyor.

Yusuf Kanlı, zamların geri alınmasının ve yeniden düzenlemesinin isterken, kullandığı ““Ulaşıma yapılan zamlar halkçı değil rantçıdır” biçimdeki ifade CHP’li Büyükşehir Belediyesini sorumlu tuttuğu kanısı uyandırıyor..

Zamlar ve tepkilerden sonra, o zamları yapan UKOME’nin yapısını ve görevlerinin bir araştırayım dedim..

Gördüğüm yasal durum şu:

UKOME, açılımı bakımından Ulaşım Koordinasyon Merkezi olarak bilinmektedir. Büyükşehirlerde ulaşım konularında bir komisyon olarak da nitelendirilebilecek olan UKOME, bazı kararların alınmasında önem arz etmekte. Şehir içi ulaşım politikasını, ücretlerini, yeni hat oluşumunu karara bağlayan kurum UKOME’dir.

UKOME kuruluşu ve görevleri 15 Mayıs 2006 tarihli 26199 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği’nin üçüncü kısmıyla belirlenmiş, UKOME tüm kararlarını bu yönetmeliğe göre alınır..

2020 yılının Şubat ayında yapılan değişikliğe kadar, UKOME’de Büyükşehir Belediyesi’nin temsilci sayısı on bir, kamu kurumlarının temsilci sayısı dokuz idi. Anılan tarihten sonra Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin sayısı on birde kalırken kamı kurumlarının temsilcilerinin sayısı dokuzdan ondörde çıkarıldı..

Yönetmeliğin on yedinci maddesine göre, UKOME, UKOME, büyükşehir belediye başkanı veya görevlendireceği kişinin başkanlığında; Büyükşehir belediye başkanınca, belediyenin ulaşım ve yatırımlarla ilgili daire ve işletmeleriyle bağlı kuruluşlarından en az şube müdürü seviyesinde görevlendireceği en fazla on bir kişinin, Milli Savunma Bakanlığı (Ek ibare:RG-19/2/2020-31044) , Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birer temsilcisinin, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisinin, Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcisinin, Sınırları içerisinde deniz bulunan büyükşehirlerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcisinin, Sınırları içerisinde deniz ve içsu bulunan büyükşehirlerde Liman Başkanlığını, birden fazla Liman Başkanlığı bulunan büyükşehirlerde ise bu başkanlıkları temsilen görevlendirilecek temsilcinin, Karayolları Genel Müdürlüğü temsilcisinin, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (Ek ibare:RG-19/2/2020-31044) ve TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün birer temsilcisinin, (Değişik ibare:RG-19/2/2020-31044) Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü temsilcisinin, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü temsilcisinin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü temsilcisinin, (Ek:RG-19/2/2020-31044) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı temsilcisinin, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun görevlendireceği ilgili odanın temsilcisinin, Kendi belediyelerini ilgilendiren ve belediyelerinin yetki alanı içerisinde oluşan ve o belediyenin sınırları içerisinde başlayıp biten ulaşım konularında ilçe belediye başkanları veya görevlendirecekleri bir üyenin, katılımından oluşur.

UKOME’de çıkacak bir zam ya da indirim; yeniden değerlendirme  belediyeden çok ancak koordinasyon merkezinde çoğunluğunu elinde tutan kamu kuruluşları temsilcilerini izniyle gerçekleşebilir..

Merkezi iktidar ile yerel iktidarın farklı partilerde olduğu yerlerde, belediyelerin UKOME kararları üzerinde etkili olmaları olası değil..

Ancak, on dört kamu kuruluşu temsilcisi onay verirse belediyelerin istekleri doğrultusunda karara alınabilir..

Kararların merkezi iktidarın çoğunluğu ile alındığı durumlarda zamları belediyelere bağlamak da, halkçı olmadığını söyleyerek bir partiyi sorumlu tutmak da abesle iştigal bir durum olur..

Adanalı zamların geri alınmasını istiyorsa, kamu kurumlarının temsilcilerinin atayan hükümet ve iktidar partisi nezdinde baskı kurmalı, kulis yapmalıdır..

Zamma karşı çıkan siyasetçilerin de kamuoyuna yönelik zamanların geri alınması çağrısı yapmak yerine, makamlarının verdiği gücü siyasal iktidarı bu konuda ikna etmek için kendi genel merkezileri ve ortaklık yaptıkları partinin genel merkezinde girişimde bulunmaları gerekmektedir..

Toplu taşımayla ilgili üzerinde durulacak bir konuda kısa mesafe uygulamasının başlama talebi..

UKOMe yıllar önce Adana’da kısa mesafe uygulamamasına karar vermiş ve uygulamaya geçilmişti..

Ancak, son durakta ineceklerin de kısa mesafe ücreti ödemek istemeleri nedeniyle kısa sürede uygulamadan yine UKOMe kararıyla kaldırılmıştı..

Bu deneyimden sonra UKOME’nin Adana’da yeniden kısa mesafe ücreti kararı alması pek de mümkün değil gibi duruyor..

 

Çekirdekleri çöp torbasına koymayın, araziye serpin

TEMA Vakfı, kendi internet sitesinde muhteşem bir tavsiyede bulunmuş yurttaşlara..

İnsanlara yedikleri meyvelerin çekirdeklerinin çöp torbalarına koymak yerine arazilere atmalarının istemiş..

Tavsiyede, yağmurların on yıllık periyotlarla artmasına dikkat çekilerek, çekirdeklerin dünyanın yeniden yeşil bir dünya olması için büyük bir kaynak olduğu vurgulanmış..

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı on yıllık aralıklarda artar. Bu yıl dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine asla hapsetmeyin.

Mümkünse herhangi bir yerde toprağın on cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dökün. Gömme imkanınız yoksa bir poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir aksine çevre için yeni hayattır.

Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir !

Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.

En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet…

Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler…

Türk halkının TEMA’nın dünyamızı yeniden yeşile çevirecek bu tavsiyesini uygulamasının diliyorum..

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP