Kürtaja ilk anayasal güvence

Kürtaja ilk anayasal güvence

ABONE OL
5 Mart 2024 12:00
Kürtaja ilk anayasal güvence
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa’da kürtajın anayasal bir hak olmasını öngören tasarı parlamentoda onaylanarak yasalaştı.

Böylece Fransa, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan ilk ülke oldu. Tasarı, parlamentonun iki kanadının da katıldığı Versailles Sarayı’ndaki oylamada 72’ye karşı 780 oyla ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Ekonomist Dergisi’nde yer alan habere göre, milletvekilleri yasayı alkışlayarak kutladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sonucu “evrensel bir mesaj ve Fransız gururu” olarak nitelendirdi.

AFP’nin aktardığına göre, yeni yasanın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Paris’te özel bir törenle kutlanması planlanıyor.

Tasarının kabul edilmesinin ardından başkent Paris’teki ünlü Eyfel Kulesi kutlama amacıyla ışıklandırıldı ve üzerine “Benim Bedenim Benim Kararım” sözleri yansıtıldı.

Yüzlerce kadın tasarının oylanmasını Eyfel Kulesi yakınlarında dev ekranlarda izledi. Tasarının kabul edilişiyle birlikte de büyük bir kutlama yapıldı.

ABD’nin iptali tartışmaları alevlendirdi

Fransa’da kürtaj 1974’ten bu yana yasal, ancak son dönemde yasanın daha da güçlendirilmesi yönündeki baskılar artmıştı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen yıl kürtaj hakkını, 2022’de ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtajı eyaletlerin inisiyatifine bırakmasından sonra, anayasal güvence altına alma sözü vermişti.

ABD’de, Yüksek Mahkeme’nin Haziran 2022’de ülke çapındaki kürtaj hakkını iptal etmesinden bu yana kürtajla ilgili tartışmalar alevlendi.

Geçen ay itibarıyla, ülkenin 50 eyaletinden 21’inde kürtaj tamamen veya kısmen yasaklanmış durumda, bunlardan bazılarında doktorlara ve prosedüre erişimde yardımcı olanlara hapis cezası, yüksek para cezası ve tıbbi lisansın iptali gibi ağır cezalar öngörülüyor.

Polonya Anayasa Mahkemesi 2020 yılında ülkede kürtajı neredeyse tamamen yasakladı. Artık yalnızca tecavüz ve ensest durumlarında veya hamileliğin annenin sağlığını ya da yaşamını tehdit ettiği durumlarda izin veriliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP