Gazze’de ivedi ateşkes önerisi ilk kez kabul edildi 
  • OLAY NET
  • Dünya
  • Gazze’de ivedi ateşkes önerisi ilk kez kabul edildi 

Gazze’de ivedi ateşkes önerisi ilk kez kabul edildi 

ABONE OL
26 Mart 2024 12:07
Gazze’de ivedi ateşkes önerisi ilk kez kabul edildi 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de Ramazan ayında ivedi olarak ateşkes sağlanması istemi karar tasarısı kabul edildi.

14 “evet” ve 1 “çekimser” oyla kabul edilen tasarı için ABD çekimser oy kullandı.

İsrail, ABD’nin çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi. İsrail heyetinin bu hafta Washington’da yapması planlanan toplantılarının iptal edildiği açıklandı.

Japonya’nın BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi’nin Dönem Başkanı Yamazaki Kazuyuki, konseyin ilk kez Gazze’de derhal ateşkes ve tüm rehinelerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunan kararı kabul ettiğini açıkladı.

Konsey İsrail’in Hamas’a karşı savaş açtığını açıkladığı ekim ayından bu yana ateşkes çağrısı üzerinde yapılan oylamalarda anlaşmaya varamamıştı.

BMGK’nın geçici (seçilmiş) üyeleri tarafından sunulan karar tasarısı, Rusya ve Çin’in yanı sıra BM’deki 22 üyeli ‘Arap Grubu’ tarafından da destekleniyordu.

Ramazan 9 Nisan’da sona ereceği için ateşkes talebi sadece iki hafta sürecek, ancak taslakta çatışmalara verilen aranın “kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese” yol açması gerektiği belirtiliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve ABD olmak üzere 5 daimi üyesi ve BM Genel Kurulu tarafından iki yıllık dönemler için seçilen 10 daimi olmayan üyesi bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP