İşte Atatürk’ün soy kütüğü…

İşte Atatürk’ün soy kütüğü…

ABONE OL
20 Şubat 2024 16:57
İşte Atatürk’ün soy kütüğü…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eski Refah Partisi Milletvekili Şevki Yılmaz’ın, “Osmanlı ile iftihar ediyorum. Osmanlı’yı süren soysuzları da lanetliyorum” sözlerine toplumun bir çok katmanından tepkiler geldi.

Tarih yazarı Ümit Doğan’da sosyal medya hesabı üzerinden Mustafa Kemal’in soy kütüğünü anımsatma gereği duydu.

Doğan’ın, X’de verdiği bilgiler şöyle:

“Atatürk’ün hem annesi Zübeyde Hanım hem de babası Ali Rıza Efendi eşraf diye nitelendirilen, Selanik’in en saygın ve köklü ailelerine mensup insanlardır. Ailesi 7 göbek Selaniklidir, ailenin şeceresini Osmanlı arşiv kayıtlarında 1590’lara kadar götürmek mümkündür. Ali Rıza Efendi’nin babası Hacı Hafız Ahmet Efendi’dir. Bir dedesi Selanik Mevlevihanesi Poştnişini Şeyh Hasan Efendi, diğer dedesi Kocakasımpaşa Mahallesi cami imamı ve Halveti şeyhi Ali Rıza Efendi’dir.

Zübeyde Hanım’ın ailesi ise “Nakıbzâdeler” olarak bilinen, Selanik’te yaşayan Müslüman Türk ailesidir. Selanik’in Yetim Hasan Mahallesine kayıtlı olan ailenin Osmanlı arşivlerindeki soy kütüğünü 1400’lü yıllara kadar indirmek mümkündür. Zübeyde Hanım, eşi Ali Rıza Efendi vefat ettikten sonra kendisine ve çocuklarına emekli aylığı bağlanması için dilekçe vermiştir. Bu kapsamda düzenlenen emeklilik evrakında Ali Rıza Efendi’nin zevcesinin Zübeyde Hanım, kızlarının Naciye ve Makbule Hanım, oğlunun ise Mustafa Efendi olduğu açıkça belirtilmektedir.

Mülkiye Emeklilik Dairesinin hazırladığı hizmet cetvelinde ve emeklilik evrakında Ali Rıza Bey’in zevcesinden ve üç çocuğundan bahsedilmektedir. Erkek çocuğunun ismi Mustafa Efendi olarak geçmektedir. Mustafa Efendi’ye, yani Atatürk’e, yirmi yaşına geldiğinde kesilmek üzere 30 kuruş yetim maaşı bağlanmıştır.

Selanik Rüsûmat Nezareti Çayağzı Rüsumat Memuru müteveffa (vefat etmiş) Ali Rıza Efendi zevcesi Zübeyde ve kerimeleri Makbule ve Naciye Hanımlarla mahdumu Mustafa Efendi tarafından maaş tahsisi müsted’i verilip verilip Selanik Nezaretinden ba mazbata istid’a olunan arzuhal ile müddeti hizmeti cetveli ve buna mutazarrı evrakı üzerine muhasebeden tanzim olunan derkenarlı hesap pusulası heyet-i umumiyece tetkık olundu.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP