DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Hibrit çalışan ofise dönmeye dirençli

Hibrit çalışan ofise dönmeye dirençli

ABONE OL
22 Şubat 2024 12:55
Hibrit çalışan ofise dönmeye dirençli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya İstihdam Konfederasyonu (WEC) Başkanı Bettina Schaller, küresel iş gücü piyasalarında tamamen yeni bir dönem yaşandığını belirterek, çalışanların esneklik arayışının giderek arttığını ve bazı kilit sektörlerde ciddi boyutta yetenek açığı yaşandığını bildirdi.

Schaller, “Salgın dönemi ve sonrasında uzaktan ve hibrit çalışmayı deneyimleyen çalışanların tam zamanlı olarak ofise geri dönmeye direndiğini görüyoruz” dedi.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, yüksek enflasyon ve ekonomilerdeki zayıflamanın etkisiyle özellikle son iki yıldır görülen yaygın işten çıkarmalara karşın işgücü piyasalarının direnç gösterdiği ve işsizliğin 2023’te küresel çapta yüzde 0,2 azalarak yüzde 5,1’e gerilediği bilgisini paylaşan Schaller, “Ancak insanlar salgın dönemi öncesinde olduğu gibi artık aynı saatlerde çalışma eğiliminde değil” dedi.

“Seyahat eden hemşire”

Şu anda işgücü piyasalarında tamamen yeni bir dönem yaşandığını belirten Schaller, şöyle devam etti:

“Bana göre bu dönemin en belirleyici dinamiği çalışanların giderek artan ‘esneklik’ arayışı. Çalışma durumunda olan profesyoneller artık sadece maaş değil çalışma saatleri, nerede çalışacakları, ne tür sosyal ve ek gelirleri olacağı gibi birçok konuda daha yüksek taleplerde bulunuyorlar. Birçok ülkede, serbest çalışanların oranı maaşlı çalışanları geçmeye başladı. Özellikle sağlık ve bilgi teknolojileri sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerde giderek daha fazla profesyonel esnek kontratlarla çalışmayı benimsiyor veya proje bazlı çalışıyor. Örneğin ABD’de, ‘seyahat eden hemşire’ kavramının hızla yaygınlaştığını ve bu şekilde çalışan hemşire sayısında patlama olduğunu gördük. Bu insanlar bir hastane çalışanı olmak yerine özel istihdam hizmetleri ajanslarına katılıyor ve kendi taleplerine göre esnek kontratlar yaparak çalışıyor. Bu yeni dinamik, tüm şirketlerin ve hükümetlerin de adapte olmasını gerektiren bir durum.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP