Almanya’da çifte yurttaşlık kabul edildi

Almanya’da çifte yurttaşlık kabul edildi

ABONE OL
20 Ocak 2024 11:54
Almanya’da çifte yurttaşlık kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’da çifte yurttaşlığı olası kılan yasa tasarısı Meclis’te kabul edildi.

Yasa kapsamında Almanya vatandaşlığına geçişler kolaylaştırılacak ve çifte yurttaşlığın önündeki engel kaldırılacak.

Euronews’in haberine göre, Olaf Scholz ldierliğindeki merkez sol koalisyon hükümeti tarafından Meclis’e sunulan tasarı, 234’e karşı 382 oyla kabul edilirken oylamada 23 milletvekili çekimser kaldı.

Hükümet, bu adımın göçmenlerin entegrasyonunu kolaylaştıracağını, vasıflı işçilerin ülkeye çekilmesine de katkı sağlayacağını savunuyor.

Ancak ana muhalefetteki merkez sağ bloğu, yasanın Alman yurttaşlığının ‘ucuzlatacağını’ savunarak girişimi sert şekilde eleştirdi.

Hıristiyan Demokrat Partili milletvekili Alexander Throm milletvekillerine yaptığı hitabında, “Bu bir yurttaşlık modernizasyon tasarısı değil, yurttaşlığın değersizleştirilmesi tasarısıdır.” sözleriyle hükümetin adımına tepki gösterdi.

“yurttaşlık yasasının modernizasyonu” başlıklı yasa çerçevesinde Alman yurttaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indiriliyor.

Ayrıca yurttaşlığa geçmek isteyen kişinin “özel entegrasyon başarıları” durumunda bu süre 3 yıla düşürülüyor.

yurttaşlık alanlar daha önce sahip oldukları yurttaşlığı bırakmak zorunda kalmayacak ve böylelikle çoklu yurttaşlık sahibi olma olanağı sağlanacak.

İlaveten Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin beş yıldır Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi durumunda otomatik olarak yurttaş olacak.

Çifte yurttaşlık olanağı tanındığı için daha önce yürürlükte olan, gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin yurttaşlığı ya da Alman yurttaşlığı arasında seçim yapmaya zorunlu bırakan “opsiyon modeli” ise artık rafa kaldırılacak.

Hükümet, nüfusun yüzde 14’ünün (84,4 milyonluk nüfusunun 12 milyonu) yurttaşlığının olmadığını, bunların 5,3 milyonunun da en az on yıldır Almanya’da yaşadığını belirtiyor.

İstatistiklere göre Almanya’da yurttaşlığa kabul oranı, AB ortalamasının oldukça altında.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, reformun Almanya’yı, Fransa gibi Avrupalı komşularıyla aynı çizgiye getirdiğini söyledi ve daha fazla nitelikli işçi çekme gereğine işaret etti.

Fauer, oylama öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD ve Kanada gibi dünyanın dört bir yanından nitelikli insanlara Alman yurttaşlığına geçmenin de bir parçası olduğu bir öneri sunmalıyız” sözlerini kullandı.

Yeni yasa, yurttaşlığa kabul edilecek kişilerin kendilerini ve yakınlarını finansal açıdan geçindirebilecek durumda olmaları koşulunu arıyor.

Antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı kapsamında ceza alanlar, Alman yurttaşlığına alınmayacak. Bu konuda yurttaşlık daireleri savcılıklarla daha yakından çalışacak.

Ayrıca çok eşli olanlar ya da anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da yurttaşlığa alınmayacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP