Yolsuzlukla mücadele yetersiz

Yolsuzlukla mücadele yetersiz

ABONE OL
8 Aralık 2023 14:02
Yolsuzlukla mücadele yetersiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) son raporunda, Türkiye’nin “milletvekilleri, hakimler ve savcılar arasında yolsuzluğun önlenmesini amaçlayan” bakışlarına uyumunu değerlendirdi.

Raporda, GRECO’nun 2015 yılında kabul edilen 22 tavsiyesinden 10’unun uygulanmadığı, dokuzunun kısmen uygulandığı ve üçünün tatmin edici bir şekilde uygulandığı belirtildi.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı kurumun raporunda Ankara’nın tavsiyelere mevcut uyum düzeyinin “küresel olarak tatmin edici olmadığı” sonucuna varıldığı kaydedildi. Bu noktada Türkiye’nin, GRECO düşüncelerini önceki raporla aynı düzeyde yerine getirdiği belirtildi.

HSK’nın yapısı, vekillerin dürüstlüğü

“Yasama sürecinin şeffaflığının arttırılması” gerektiğinin altını çizen GRECO, milletvekillerinin dürüstlüğünü temin etmeye yönelik önlemler alınması istendi.

Raporda, “Başta yargının işleyişine ilişkin bir dizi kilit konuda yürütmenin rol ve etkisinin sınırlandırılması olmak üzere, GRECO tavsiyelerinin tam olarak yerine getirilmesi için daha önemli değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır. GRECO, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), Avrupa standartlarına uymayan yapısını değiştirmek için şimdiye kadar hiçbir tedbirin alınmamış olduğunu kaydeder. Yargı mensuplarının görev yerlerinin rızaları dışında değiştirilmesi de ivedilikle ele alınması gereken bir meseledir” denildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP