Yine madende can kaybı…

Yine madende can kaybı…

ABONE OL
16 Aralık 2023 12:10
Yine madende can kaybı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İş kazalarına her gün bir yenisi eklenirken, her yıl onlarca can kaybına neden olan maden ocaklarında iyileştirici önlemler alınmıyor. Madencilerin yaşamları tehlikeye atılmaktan uzak durulmuyor. En son Denizli’de yaşanan iki madenci emekçinin yaşamını yitirmesine neden olan olayın, diğerleri gibi kazadan çok savsaklamadan kaynaklandığı belirtiliyor.

İki madencinin yaşamını yitirdiği, bir işçinin de yaralandığı maden kazasına ilişkin Evrensel’den Uğur Zengin’in haberi şöyle:

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, Madencilik Limited Şirketine ait krom madeninde meydana gelen göçükte, Maden Mühendisi Kadir Özer ve Maden İşçisi Mustafa Karahan can verdi.

Göçükten yaralı olarak kurtarılan İşçi Rıfat Salman ise Pamukkale Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.

Karaismailler Mahallesi’nde bulunan krom madeni ocağında üretim baskısı ölüm getirdi. Önceki gece saat 22.30 sularında yerin eksi 700 ila 800 metresinde meydana gelen göçük altında 3 kişi kalırken, 2 kişi hayatını kaybetti. Göçüğün olduğu saatte madende çalışan işçiler Evrensel’e konuştu. İşçiler, madende aylık 4 ton üretim hedefi olduğunu ve işçilere sürekli “Mal çıkartalım, maden çıkartalım” denilerek üretim baskısı yapıldığını kaydetti. Sendikasız ve ayın 30 günü üretimin yapıldığı madende işçilerin vardiya amirlerini uyardıkları ancak uyarılarının dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

2.5 DAKİKA İLE KURTULDU

Çalıştığı esnada göçüğün olduğu bölüme giden ve göçük altında kalmaktan 2.5 dakika ile kurtulan işçi, “Arkadaşlarımın yanına gidiyordum. Onların yanına varmama 2.5 dakika vardı. Yeni bir giriş yaptılar madene. Bu yanlış yapıldı. Çift ayna yaptılar. ‘Mal çıkartalım, maden çıkartalım’ dayatması yapılıyordu” dedi.

“MADEN, MADEN, MADEN!”

Göçüğün olduğu saatte vardiyada olan bir başka maden işçisi ise, “Bizim başımızdaki müdürler sürekli ‘Maden, maden, maden’ diye sıkıştırıyorlardı” dedi.

İŞÇİ, ‘DOLGU YAPILMADAN GİRİLDİ’ DEDİ

Göçük yerin 700-800 metre altında gerçekleşti. Sürekli olarak yerin bir kademe altına girdiklerini kaydeden işçi ölüm getiren madeni şöyle anlattı: “Biz sürekli yerin bir kademe altına gidiyoruz. Yerin altına giriyoruz, yiyoruz madeni. Ağaçları yere seriyoruz. Dolduruyoruz. Dolgular zaten yarım oluyor. Çoğu yere dolgu yapmadan giriyoruz. Dayanma gücü azalıyor zeminin. Ve yeri çürüttüler. Dolgusuz yapılmayan yere giriş yaptırdılar. Böyle olunca yer çöküyor. Girilmeyecek yer için ‘sakat’ diyoruz, ‘sağlam’ diyorlar. Biz sürekli işin içindeyiz. Onlar 10 dakika bakıp, çıkıyorlar gidiyorlar.  Göçüğün olduğu yerin üst katı da böyleydi. Çürüktü. Amirlerime söyledim. ‘Sakat, bir şey yok’ dediler. Amirler maden çıkmadığı zaman, akşam içtima zamanlarında topluyorlardı bizi. ‘Gayret edin’ diyorlardı. Affedersiniz tepemizden inmediler, sürekli sıkıştırdılar, sıkıştırdılar. 5 aynadan 3’ü yoza (verimsizlik) düştüğünde 2.5 ton maden geliyor. Bu sefer onlar bizi hemen topluyorlar, “Gayretli çalışırsanız priminiz yüksek olur” diyorlar. Ayda hiç değilse 2 sefer topluyorlar. Böyle bir şey olacağı belliydi.”

Madenin sürekli yasal sınırın üzerinde dinamitlendiğini kaydeden işçi, “Normalde tek ateşçinin olduğu bir aynada 5 dinamit patlatılabilir. Bunlar 5 dinamit yerine 8-10 tane dinamit patlatıyorlar” ifadelerini kullandı.

ŞİRKET ALİ BAYRAM’A AİT

Madencilik Limited Şirketi tarafından işletilen madenin Müdürler Kurulu Başkanı Ali Bayram iken diğer müdürler Ulvi Bayram, Eren Duman ve Bahtiyar Akgül.

“BİZİM PATRONUMUZ DOYMAK BİLMİYOR”

İşçi, 2 ay önce kendilerine 2 bin lira zam verildiğini ve ücretlerinin 16 bin liraya çıktığını kaydederek, “2 bin liranın bedelini çıkardılar” dedi. İşçi, “Kasım ayında 1 gün eksiğim vardı 16 bin lira maaş aldım. 2 bin lira zamlı hali. Asgari ücret 11 bin 400 lirayken ben 14 bin liraya çalışıyordum. Etrafımızdaki şirketler 17-18 bin lira maaş veriyor. Biz kepçe ile çalışıyoruz. Onların çıkardığı madenden çok daha fazlasını çıkarıyoruz. Bizim patronumuz doymak bilmiyor. Nerede maden var, “Oo maden, hemen gir; maden al” diyor. Bir gün gelip de elinize sağlık demediler” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP