Belediye işçilerinden “vergi kesintileri düşürülsün” eylemi…

Belediye işçilerinden “vergi kesintileri düşürülsün” eylemi…

ABONE OL
20 Aralık 2023 12:14
Belediye işçilerinden “vergi kesintileri düşürülsün” eylemi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi belediye işçileri, ücretlerinden 4 bin lirayı bulan kesinti yapılmasına tepkili. Evrensel’den Eda Aktaş ile Pınar Çetinkaya’nın haberi şöyle:

Aralık ayının gelmesiyle birçok iş kolunda olduğu gibi belediyede çalışan işçiler de yüzde 27’lik vergi dilimine girdi. İzmir’de büyükşehir ve ilçe belediyelerinde çalışan işçilerin ortalama aylık ücreti (brüt) 20-25 bin lira arasında. Yıl sonuna doğru vergi diliminin artmasından şikayetçi olan DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi belediye işçileri, ücretlerinden 4 bin lirayı bulan kesinti yapılmasına tepkili. Öte yandan asgari ücret görüşmelerine de değinen belediye işçileri, asgari ücretin kendilerini de etkilediğini ve insanca yaşayacak bir ücret olmasını istediklerini ifade etti.

İZSU’da sayaç okumada çalışan Turgay Arda, bekar olduğunu ve kira ödemediği halde geçinmekte zorlandığını söyledi. Aldığı ücretin yeterli olmadığını ifade eden Arda, “Evde beş kişiyiz. Şu zamandaki koşullarda, gıda ürünleri, faturalar yüksek olduğu için bir evde üç kişi çalışıyoruz anca geçinebiliyoruz. Asgari ücret 20 bin TL olsa bile yetersiz. Yoksulluk sınırı 40 bin lira ve en az o kadar olmalı” dedi.

“EK SÖZLEŞME VEYA PROTOKOL YAPILMALI”

Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube İZSU İş Yeri Temsilcisi Bülent Kılıç, “Maalesef geçinemiyoruz. Ülkemizde yaşanan enflasyon karşısında maaşlarımıza ne kadar zam gelirse gelsin günbegün eriyor. Yaşanan koşullar belli, uygulanan vergi dilimleri belli. Kesilen vergiler maaşımızın daha fazla erimesine ve işçi sınıfı olarak daha büyük kayıplar yaşamamıza sebep oluyor” diye konuştu.

DİSK’in asgari ücret için yılda dört kez güncelleme çağrısını hatırlatan Kılıç, “Bizler de nasıl asgari ücretin dört defa güncellenmesini istiyorsak maaşlarımızdaki yaşanan kaybın telafisi için ek sözleşmelerin, protokollerin yapılması taraftarıyız. Bunun için yapılan sözleşmelerde kapının açık olması sağlanmalı” dedi. “Şu an tek bir kişinin geçinebilmesi mümkün değil. Eşim de çalışmasa çok zor. Ekonomik durumlar belli, her ay ekside gidiyoruz. Yaşadığımız kayıpların önünü tutamıyoruz, kendi boğazımızdan keserek hayat mücadelesi vermeye çalışıyoruz” diyen Kılıç, yüksek fiyatları eleştirdi.

“HAKKIMIZI İKTİDARA YEDİRMEYECEĞİZ”

Karabağlar Belediyesinde çalışan Mesut da 25 bin lira civarı ücret aldığını söyledi. Mesut, “Evim kira olmamasına rağmen ben geçinemiyorum. Zorlukla geçiyorum, istediğimiz her şeyi alamıyoruz. Üstelik kirada olan insan nasıl geçinsin? Önce muhtaç bırakıp sonra yardım etmek planlı bir cinayettir, biz buna karşıyız. İnsanlar eşit seviyede refah için yaşamalı. Asgari ücret şu an en düşük 25 bin TL olmalı” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan Gülcan Demirbal da “Ücretlerimizden kesilen vergilerden şikayetçiyiz. Vergi dilimlerinin aşağıya çekilmesi ve kaldırılmasını istiyoruz. En çok mağduriyeti yaşayan bizleriz. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor” dedi.

Demirbal, “Yeter artık bıçak boğazımıza dayandı. Fiyatlar falan her şey uçtu. Ben aldığım ücretle geçinemiyorum. Bir çocuğum var onu okutamıyorum. Okul masrafları çok fazla. Markete gidiyoruz en az 3-5 bin liradan aşağıya çıkamıyoruz. Bu pahalılıkta nasıl geçineceğiz? İki kişi çalışmamıza rağmen çok zor” şeklinde konuştu.

ÜCRETLER ERİDİ

Demirbal şöyle devam etti: “Asgari ücret belirlendiği zaman bazen ücretlerimiz asgari ücretin altında kalıyor. Bu durumdan şikayetçiyiz. Aldığım ücret bana yetmiyor. Aralık ayındayız yüzde 27 vergi dilimindeyiz ve maaşlarımız tamamen eriyor. Maaşımızdan 3 bin lira gibi bir kesinti oluyor. Ev kiraları 15 bin liradan başlıyor. Bir asgari ücret ev kirası bile ödeyemezken, ne yiyeceğiz, nasıl geçineceğiz?”

Büyükşehir İşçisi Emrah Çelik de “Engelli raporum olmasına rağmen vergi kesiliyor benden. Bunun kesilmesini istemiyoruz. Hakkımızı versinler” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP