CHP’li Gürer, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” sonucunu sordu
  • OLAY NET
  • Gündem
  • CHP’li Gürer, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” sonucunu sordu

CHP’li Gürer, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” sonucunu sordu

ABONE OL
10 Aralık 2023 14:30
CHP’li Gürer, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” sonucunu sordu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden sonra başlatılan “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” kapsamında bağışlandığı açıklanan 115 milyar 146 milyon liranın nerede olduğunun, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li Gürer, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli oluşan, 11 ilde 50 binden fazla can kaybı ile büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından başlatılan yardım kampanyalarından toplanan paralarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, Büyük depremin ardından bölgeye yardım için başlatılan “Türkiye Tek Yürek” kampanyasının 15 Şubat akşamı hemen hemen tüm TV kanallarından canlı olarak yayınlandığını anımsatarak şunları söyledi:

“Aşağıdaki soruların şeffaf bir şekilde bilgi paylaşılması amacıyla cevaplanması kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayacaktır. Toplumsal yardım kampanyalarının etkinliği ve güvenilirliği açısından verilecek cevaplar yaşanan bilgi kirliliğinin önüne geçmek açısından da oldukça kıymetlidir.

Kampanya hakkında yapılan canlı yayın sonrası taahhüt edilen bağış miktarı 115 milyar 146 milyon 528 bin lira olarak belirtilmiştir. Kampanya sonrası bağış toplamıyla ilgili belirtilen taahhüt miktarına ulaşılmış mıdır?

Kampanya sürecinde söz verilen bağış miktarı toplanıp nerede değerlendirilmiştir?

11 ili kapsayan depremle ilgili kişi, şirket, kurum, kuruluş bağışları ile toplam bugüne kadar ne kadar tutar yardım toplanmıştır? Tutarlar tek elde mi, (AFAD) yoksa birden çok hesapta mı toplanmaktadır? Dağılım nasıl sağlanmaktadır?

Kampanya boyunca taahhütte bulunan ancak bağış yapmayan kişi veya kuruluşların tespiti yapılmış mıdır? Eğer tespit edildiyse, bu kişi veya kuruluşlar hakkında neden ödeme yapmadıklarına ilişkin açıklama yapılacak mıdır?

Kampanya sürecinde elde edilen bağışların nasıl ve hangi alanlarda kullanılacağı hakkında kamuoyuna bilgi verilecek midir?

Deprem bölgesinde sürecinin özellikle nakdi yardımlar konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik boyutunda gereken denetim, kontrol ve teftiş yapılmakta mıdır?”

4 kamu bankasının verdiği bağış sözü yaklaşık 70 milyar lirayı buluyor. Ayrıca Cengiz Holding 2,5 milyar lira, Türkcell 3,5 miyar lira, Borsa İstanbul da 2 milyar lira bağış sözü vermişti. Bu 3 kurumun bağış miktarı da 8 milyar lirayı buluyor. Kamu bankalarının verdiği bağış miktarının üstüne bu üç kurumun verdiği 8 milyar lirayı eklediğimiz de zaten toplanan 85 milyara yakın bir rakam ortaya çıkıyor. Toplanan miktarın 85 milyar lira olduğu düşünüldüğünde demek ki bağış sözü veren çok sayıda kurum, kuruluş ve kişi verdiği bağış sözünü yerine getirmemiş.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP