Kentsel Dönüşüm Yasası mı, mülksüzleştirme planı mı?
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Kentsel Dönüşüm Yasası mı, mülksüzleştirme planı mı?

Kentsel Dönüşüm Yasası mı, mülksüzleştirme planı mı?

ABONE OL
9 Kasım 2023 15:05
Kentsel Dönüşüm Yasası mı, mülksüzleştirme planı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren yasa TBMM’de kabul edildi. Ancak yasadaki “rezerv alan” düzenlemesi eleştirileri alevlendirdi.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, yasa kapsamında “rezerv yapı alanı” tanımında değişikliğe gidilirken; tanımda yer alan “yeni yerleşim alanı olarak” ibaresi metinden çıkarıldı.

Bu düzenlemenin gerekçesinde, uygulamada açılan davalarda, herhangi bir taşınmazın rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar dışında olması gerektiği yönünde değerlendirme yapılarak hüküm kurulduğu, yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmasının amaçlandığı belirtildi. Ancak söz konusu düzenleme mülkiyet hakkının ihlali riskini de beraberinde getiriyor.

Buna göre, bakanlık istediği yeri rezerv alan ilan edebilecek, mevcut binalar maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınabilecek. Rezerv alana alınan yerlerdeki konut sahiplerine ise başka yerlerden konut verilebilecek.

“Kentsel dönüşümü hızlandıracak”

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı eliyle tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm çok daha hızlanacak. Riskli yapı tespitinden sonra binaların boşaltılmasıyla ilgili yaşadığımız çokça sorun vardı, bu kanunla ortadan kalkacak. Maliklere, varislere ulaşmakta zorluklar yaşanıyordu, tebligatla ilgili önemli düzenlemeler var, çok hızlandırılacak” dedi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna ise şunları söyledi:

“Süreci kısaltacak bir adım olduğu doğru ama herkesin anayasal hakları var. Bunları gözardı etmek haksızlık. Mülkiyet hakkını yok sayarsınız, istediğiniz her yeri kamulaştırma hakkına sahip olursunuz. Bu da elinizden malınız alınıyor demek. Geçtiğimiz senelerde bunların örneklerini hep yaşadık. Hiçbir riskli alan olmayan yerler kıymetli olduğu için riskli bölge ilan edildi ama oralar sonradan imara açıldı. Şimdi hükümet ‘işlemleri hızlandıracağım’ diye bu kanunu çıkarıyor ama burada mülkiyet hakkını gözardı etmemek gerek.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP