Hollanda’nın ünlü Türk kadını Yeşim Candan’ın siyasi yaşamı başlamadan sona erdi…
  • OLAY NET
  • Yazarlar
  • Hollanda’nın ünlü Türk kadını Yeşim Candan’ın siyasi yaşamı başlamadan sona erdi…

Hollanda’nın ünlü Türk kadını Yeşim Candan’ın siyasi yaşamı başlamadan sona erdi…

ABONE OL
14 Eylül 2023 16:18
Hollanda’nın ünlü Türk kadını Yeşim Candan’ın siyasi yaşamı başlamadan sona erdi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY       

Dün, yani 13 Eylül Salı günü, Corendon firmasına mutad (alışıla gelen) ziyaretlerimden birini gerçekleştirmiştim.

Corendon’un havayolu departmanının Amsterdam müdürlüğünü yapan dostum Berk Güden’in odası, her zamanki gibi kalabalıktı. Hele hele öğle yemeği saatinde, Başta patron Atilay Uslu olmak üzere, çalışanların ve ziyaretçilerin çoğu, yemekhane salonundaki maslara değil, Güden’in odasındaki uzun yemek masasına rağbet ederler.

Dün, masada oturanlardan biri olan Ediz dostumu Allah konuşturmuştu sanki. Şöyle demişti Ediz: “Abi şu bizim Yeşim neden siyasete atılmıyor? O kadar ünlü ve becerikli ki, vallahi de başarılı olur.” (Yeşim daha önce Corendon’da Halkla İlişkiler görevinde bulunmuştu)

Dedim ya, Enis’i Allah konuşturmuştu sanki. Zira iki saat önce, Demokratlar ’66 Partisi’nin 11’inci sıradan Yeşim’i aday yaptığını öğrenmiştim.

”Yeşim” dediğimiz, Yeşim Candan’dı tabii…

“Az sonra bu gelişmeyi yazacağım. Yazacağım ama, 11’inci sırada, Türk kökenlilerin tercihli oylarına ihtiyacı olacak Yeşim’in, bu gruptan oy alabileceğine inanmıyorum” dedim. Nedenini sordukları zaman da şu cevabı verdim: “Yeşim’in açıklamasında, ‘Ben eşcinsellerin koruyucusu olacağım” vaadi ağırlıklıydı.

Afbeelding met tekst, schermopname, grafische vormgeving Automatisch gegenereerde beschrijving

Corendon’dan ayrılıp Home Ofisi’me geldiğim zaman, bilgisayırımda gördüğüm ilk haber, yine Yeşim’e aitti. Yeşim Candan, Türk kökenlilerin tepkilerinden değil, Hollanda medyasının tepkilerinden ötürü adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.

TEPKİLER

Yeşim Candan’ın X’ten (Twitter) duyurduğu adaylık haberi, Hollanda medyasında tepkilerle karşılanmıştı. Medya ve diğer eleştirmenler, Candan’ın renksiz ve çizgisiz bir figür olduğunu iddia ederken şunlar yazılıyordu:

“Yeşim Candan, daha önceki seçimlerde Form voor Demokratie FVD partisine başvurmuş ve adaylık talebinde bulunmuştu. (Bu parti, ırkçı Wilders’in partisi gibi ırkçı bir partidir)

Bu parti kendisini aday listesine koymamıştı.

Ayrıca, Yeşim Candan daha önce yazmış olduğu bir yorumunda, Demokrat ’66 partisi’nin siyasi lideri ve Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag’ı ağır bir şekilde eleştirmiş ve kendisi için ‘Cadı’ sıfatını kullanmıştı.”

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, kleding, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Ayrıca, televizyonların en acımasız ve pervasız eleştirmenlerinden Johan Derksen ve ortağı René van der Gijp de Yeşimi yerden yere vuran eleştirilerde bulundular.

Tepkilerden fazlasıyla etkilenen Yeşim Candan, daha önce yapmış olduğu sevinç dolu açıklamasından 6 saat sonra, bu kez ağlamaklı bir açıklama yaptı ve gördüğü lûzum üzerine adaylıktan çekildiğini ilan etti.

Demokratlar ’66 Partisi’nin şimdiki siyasi lideri ve İklim-Enerji Bakanı Rob Jetten, Candan’ın kararına aygı duyduklarını açıkladı ve adaylıktan çekilimi kabul etti.

Evet, geçmişi başarılarla dolu olan ve son günlerde siyasete atılmayı hedefleyen Yeşim Candan’ın siyasi kariyeri, başlamadan sona ermiş oldu. Bakalım önümüzdeki günler daha neler getirecek?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP