Turizm sektöründe iç pazar korkusu

Turizm sektöründe iç pazar korkusu

ABONE OL
30 Temmuz 2023 13:36
Turizm sektöründe iç pazar korkusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, iç pazarda fiyatların ulaşılabilir düzeye inmesi durumunda daha çok yurttaşın yurt içinde dinlenceye çıkma olanağı yakalayacağını söyledi.

Yaz aylarının sıcakları başladığı günlerde dışarıdan gelecek turistin hesabını yaparken iç turistin açlık sınırı altındaki aylıkla dinlencenin altından nasıl kalkacağını düşünmeyen Türsab, yabancı turistin çekilmeye başladığı günlerde korku sardığı gerçek.

Ayrıca Sanitas SPA & Wellness kurucu ortağı, turizm acentesi MeduluxHealth&Travel’ın sahibi ile Türkiye Genç İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, İç pazarı yeniden kazanmak için otellerin ivedi indirim yapması gerektiğini söylüyor. Balta, aksi taktirde iç pazarı Akdeniz çanağındaki diğer ülkelere kaybedeceğimize dikkat çekiyor.

Turizmde en dolu geçirilen Temmuz ayının beklentileri karşılayamaması sonrası turizm beldelerinde otellerin doluluk oranlarının yüzde 60’larda kaldığı , bu kapsamda işten çıkarmaların başladığı haberlere yansıdı. Bu kapsamda harekete geçen turizm sektörü temsilcileri otelleri indirim yapmaya çağırdı. Bu çağrıya ilk destek Sanitas SPA & Wellness kurucu ortağı, turizm acentesi MeduluxHealth&Travel’ın sahibi Şebnem Akman Balta’dan geldi.

Turizmde sektöründe özellikle Bodrum’da yaşanan sıkıntılara değinen Şebnem Akman Balta, şunları söyledi:

 

“İç pazardaki lokal yerli misafirlerimizin Akdeniz çanağındaki diğer otelleri tercih etmelerine neden oluyor. Yani euronun yükselişi, birim maliyetlerinin artması, özellikle personel maliyetlerinin çok fazla olmasından kaynaklı fiyatlarımız da ciddi bir artış olmuştur ve bu artışlardan iç pazar ciddi anlamda etkilenmiştir. İç pazarı tekrar kazanmak ve alışmış olduğu tatil alışkanlığını kaybetmemesi için misafirlerimizi kazanmak adına kesinlikle fiyatlarda bir realizasyon yapılması gerekir. Aksi takdirde 5 yıldızlı lüks otel tercihi yerine 4 yıldızlı oteller veya airbnb’ye doğru bir eğilim olacaktır.

Airbnb’nin artmasının önüne geçmek için de günübirlik kiraya vermeye ilgili ruhsatlandırmaların denetlenmesi hatta turizm bölgelerinde belki de verilmemesinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde üst segment otellerde de yaşanacak krizin 4 yıldızlı otellere doğru da kayacağını düşünmekteyim. O yüzden airbnb konusuna özellikle stratejik noktada olan turizm bölgelerinde daha dikkatli davranmamız gerekir ve mutlaka Bodrum’daki fiyatların realizasyona ihtiyaç duyuluyor.

Dolar kurundaki ciddi anlamda yaşanan yükseliş ve eurodaki yükseliş nedeniyle insanlar tercihlerini daha çok Yunanistan gibi bölgelere çevirmiş durumdalar. Ayrıca deprem kaynaklı bir güven sorunu da yaşadığı ülkemiz. Bu sorunların atlatılması için hem ekonomide hem de afet bölgesi imajının ortadan kalkması hem de ekonomideki yaşanan bu krizin hızı çözülmesi gerekmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP