Mersin’de ‘Afet Yönetimi Çalıştayı’

Mersin’de ‘Afet Yönetimi Çalıştayı’

ABONE OL
23 Haziran 2023 12:44
Mersin’de ‘Afet Yönetimi Çalıştayı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin/ Olaynet– Anakent Belediye Başkanı Vahap Seçer, Anakent Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Afetlere Karşı Yol Haritamızı Birlikte Belirlemeye Devam Ediyoruz’ sloganıyla düzenlenen ‘Mersin Afet Yönetimi Çalıştayı’na katıldı.

Divan Otel’de gerçekleştirilen Mersin Afet Yönetimi Çalıştayı’na Mersin Anakent Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, İstanbul Anakent Belediyesi KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Mersin Anakent Belediyesi bürokratları, kamu kurum ve kuruluşlarının bürokratları, akademisyenler, TMMOB’a bağlı odalar, STK’lar, dernekler, oda ve borsaların temsilcileri ile akademisyenler katılım sağladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Anakent Belediye Başkanı Vahap Seçer, İstanbul’da afet konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ve bu yapılan çalışmalardan da yararlanacaklarını belirterek şunları söyledi:

“Zaman yitirmemek için; birikimli yapılardan, kurumlardan, kişilerden yararlanmak gerekir. Afet, afet sonrası ortaya çıkacak felaketler ve afet öncesi alınması gereken tedbirler Mersin için hiç düşünülmemiş. Çünkü afeti çok anlamamışız. Bilimsel olarak çok deprem bölgesinde olmadığımız için depremi tam kavrayamamışız.

Deprem bölgesine sınırımızın olmasının yanı sıra o bölgede felakete uğramış vatandaşları bölgesine kabul edip misafir eden, bağrına basan il olma hüviyetimiz var. Depremi 11 il derinden yaşadı ama biz bütün illerin yaşadığı acıyı burada Mersinliler olarak gördük. Çünkü o insanlar buradaydı.

Buradan çıkacak sonuçlar son derece önemli. Çünkü bunlar uygulamaya geçecek. Sadece kurduğumuz daire başkanlığıyla yol alamayacağımızı biliyoruz. Uygulamaya geçmemiz lazım. Mersin; aslında çok sayıda afet olabilecek özelliklere haiz bir kent. Coğrafya olarak Toroslar’a yaslanmışız, yüzümüz Akdeniz’e dönük. Öyle bir yere gelirsiniz ki dağla deniz birleşmiştir. Yoğun yağmurlar sel olarak ovayı alır, götürebilir. Sel riskiniz var, ki zaman zaman Mersin bunu yaşamıştır.

2020’nin başında gördüğümüz afet sonrası ‘Önce can güvenliği’ dedik ve bu yatırımları yaptık. Önceden sahili su basardı. 2020’den bu yana çok şiddetli yağışlar oldu. Gördüğünüz gibi tedbirler alırsanız bunları önleyebiliyorsunuz. Sel riski taşıyan bölgelerde altyapıları yapıp bırakmakla iş bitmiyor. Eğer gerekli denetimleri, bakımları yapmazsanız altyapınız da olsa şehrinizi su basıyor. Biz şehrin altyapılarını incelediğimizde gördüğümüz manzara karşısında dehşete düştük. Çünkü bugüne kadar yeterli bakım olmadığı için bütün sistem tıkanmış ve yüzey suyunu bünyesine alıp denize aktaramıyordu” şeklinde konuştu. Seçer, Mersin’in yüzde 52’sinin orman alanı olduğunu söyleyerek, “Mersin orman yangınlarının da yoğun olduğu bir yer. Bu yüzden her türlü afete hazır bir kent hüviyetinde olmamız gerekiyor.

Bizim gelip, gördüğümüz ve bulduğumuz itfaiye teşkilatı, bugünkü itfaiye teşkilatı değil. Hala çaba sarf ediyoruz. Eğitilmiş insan kaynağından, araç, ekipman ve kurtarma teçhizatına kadar, bütçe kısıtlaması yapmadan bunların çabası içerisindeyiz.

Mersin gereğinden fazla bir nüfus yükü taşıyor. Bunun altyapısı, yolu, diğer kamu hizmetlerini verecek kurum binaları, okulundan, hastanesine kadar yağmursuyu hatlarından yoluna kadar yapılması lazım.”

Kurt: “Umarım bu çalışmayı daha genişleterek Mersin’i daha dayanıklı hale getirebilirsiniz”

Çalıştayda, Mersin Anakent Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkan Vekili Dr. Kemal Zorlu da ‘Mersin Afet Eylem Planı Yol Haritası’ başlığı kapsamında sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından konuşan İstanbul Anakent Belediyesi KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, ‘Deprem Dirençli İstanbul, Tespitler ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kurt, “İstanbul Yenileniyor sisteminin Mersin’de de eski yapıların yenilenmesi konusunda uygulanabileceğini düşünüyorum. Mersin’in de eski yapı stokunun olduğunu biliyorum. Umarım bu çalışmayı daha genişleterek, üstüne koyarak Mersin’i daha dayanıklı hale getirebilirsiniz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP