Korkut “buğday taban fiyatı en az 11 lira olmalı” dedi…

Korkut “buğday taban fiyatı en az 11 lira olmalı” dedi…

ABONE OL
26 Mayıs 2023 11:15
Korkut “buğday taban fiyatı en az 11 lira olmalı” dedi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ADANA/ Olaynet TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı buğdayın üreticiye 10,58 liraya mal olduğunu, taban fiyatın, maliyet enflasyonuna karşı en az 11 lira olması gerektiğini belirtti.

Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte tarımsal ürünlere olan talep artışını sınırlı kaynaklarla karşılamak gerektiğine dikkat çeken Korkut, artan nüfusu beslemek için tarımsal üretimin 2050 yılına kadar en az iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Buğday üretiminin, kuraklık ile girdi sağlamadaki sıkıntılardan dolayı son yıllarda önemli ölçüde değiştiğini belirten Korkut, buğday başta olmak üzere tahılların yeterli miktarda, yeterli nitelikte üretilmesi canlıların beslenmesi açısından önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Artan girdi maliyetleri nedeniyle üretim alanı daralmakta. Dolayısıyla buğday üretimi azalmaktadır. Türkiye’de 2010 yılında 8.103.400 ha olan buğday üretim alanının 2020 yılında 6.922.237 olduğu tespit edilmiştir. Azalış eğiliminde olan buğday üretim alanının 2010 ve 2020 yılları arasında yüzde 17 azaldığı belirlenmiştir. Günümüz tarihine kadar azalma devam etmektedir.

Buna bağlı olarak da son 20 yıldır buğday üretimi 20 milyon ton civarında olmasına karşılık buğday ithalatı giderek artmış, milyarlarca dolar dışarı gitmiştir. Ayrıca döviz kurlarında son bir yılda yaşanan aşırı artış nedeniyle girdi maliyetlerinin daha da artması çiftçilerin buğday üretimini devam ettirebilmesi için devlet desteğinin artırılması elzemdir.

Bu veriler ışığında 2023 yılında buğdayın kilogram maliyeti 10,58 TL’dir. Çiftçilerin buğday üretimine devam edebilmeleri için buğdayın kg fiyatının 11 TL’nin altında olmamalıdır.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP