İlhan KARAÇAY
Hollanda’da yarın Amsterdam ve Rotterdam’da iki önemli toplantı gerçekleşecek.
Bu iki toplantıda önemli konular ele alınacak.
AMSTERDAM’DAKİ TOPLANTI
Hz. Mevlana’nın 750. vuslat yılı ve 2023 Uluslararası Mevlana Yılı kapsamında, Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ve kızı Azra Bayru Hollanda’ya geliyor…
Uluslararası Mevlana Yılı 2023 münasebetiyle, Hollanda Mevlana Vakfı, Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü, Vrije Üniversite Amsterdam (VU) ve Anatolia Öğrenciler Birliği tarafından, Rijksmuseum’un desteğiyle düzenleniyor.
Bu programlar deprem bölgelerine yardım kampanyaları kapsamında, İnsanı değerler ve hoşgörüyle her alanda köprüler kurmak, küresel felaketler karşısında birlik olmak ve yardımlaşmak gibi temel insani değerleri içeriyor..
11 Mayıs Perşembe akşamı, Vrije Universiteit Amsterdam’da yapılacak olan programda, gençler ve öğrenciler arasında bir diyalog gerçekleşecek. Esin Celebi Bayru, yeni kitabı ‘Evet Aşk Güzel Şeydir’ den esintiler kullanacak.
12 Mayıs Cuma günü, Esin Çelebi Bayru, Üniversite öğrencileriyle, birlikte Rijksmuseum’de ‘Turkish Cabinet’ sergisini gezecekler. Aynı günün akşamı, Yunus Emre Enstitüsünde Hollandalı konuklarla, Uluslararası Mevlana Yılı 2023 kapsamında bir program daha gerçekleştirilecek.
Yarın saat 19.00-20.00 arasında yapılacak olan toplantının adresi şöyle: Hoofdgebouw VU | De Boelelaan 1105 | Amsterdam
Cuma akşamı Rijksmuseum’da yapılacak olan toplantının adresi şöyle:
Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
ESİN VE AZRA BAYRU İLE YAPILMIŞ OLAN BİR RÖPORTAJ
Mevlâna soyundan gelen biri doğdu
Hz Mevlâna, mevlevi yolunun öncüsü ve dünyanın en büyük mutasavvuf şair, 17 aralık 1273 yılında Konya’da ölmüştür. Geride iki oğul bırakmıştır.
Hz. Mevlâna’nın direkt sülalesi bugüne kadar devam etmiştir ve yeni bir erkek 1 ağustos 2012 dünyaya geldi. Çelebi ailesi dünyanın en eski ailelerinden birisidir ve 26 kuşak tır devam etmektedir. Soy ağacı var ama bütün ailenin olan bireyleri bilmek mümkün değil…
Can Ata, Azra’nın ve Mehmet’in Kumcoğlu oğludur ve Mevlânanın 24. kuşak torunudur. Azra Kumcuoğlu Esin Çelebi-Bayru’nun, Uluslararası Mevlâna Vakfı Başkan Vekilli, kızıdır.
Can Ata, Mevlâna 24. kuşak torunlarından biri
Mevlâna’nın kuşak torunu olmak, günlük yaşamda ne değiştiriyor bir kaç kere kendi kendime sordum… Cevaplarını az da olsa tahmin etmeme rağmen, bu soruyu Azra ve Esin Çelebi’ye sormayı düşündüm.
Esin Çelebi-Bayru, görev ve sorumluluklarından dolayı tanınmış bir kişi olmasına rağmen, eşi, iki kızı ve üç torunu (2 kız ve şimdi Can Ata) ile normal bir hayat yaşıyorlar.
Azra ve eşi Mehmet bir saat doğum yapmadan önce
Mevlâna’nın felsefesini göre çocuklara özel bir eğitim veriyorlar mı diye sorduğum da Azra : “Hayır, özel bir şey öğretmiyoruz, beraber yaşıyoruz, görerek öğreniyorlar. Mesela Mina, kızım, bebekken sema ayinine götürmeye başladım ve sonra büyürken semalarda sessiz oturacak, dinliyecek, görücek, merak edecek…”
Azra ve Mehmet Mina ve Can Ata ile
Esin Çelebi devam ediyor : “Genel Türk terbiyesi ile mevlevilikte kurallar ve terbiye kurallarıdır. Her Türk ailesinde çocuklar nasıl yetişitiriliyorsa, bizde o şekilde çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Ama bizim evimizde Hz Mevlâna ve mevlevilik daha çok konuşuluyor, onun için çocuklar yaşayarak öğreniyorlar…”
Esin Çelebi-Bayru, eşi Osman bey, Azra ve Esra kızları
“Merak etikleri sorular olduğunda onlara yaşlarına uygun olarak tüm sorularına cevap vermeye çalışıyoruz. Mesela, semazen gördükleri zaman, şaşırmıyorlar çünkü çok küçük yaşta zaten gördükleri için hayatlarında bir parçası oluyor.”
“Sizin için, durumunuz belki biraz farklıdır çünkü Mevlâna Uluslararası Vakfı Başkan vekilli olarak, medyada size görüyorlar, ama kızlarınızın günlük yaşam daha normal, değil mi ?” diye soruyorum.
Esin Çelebi-Bayru, Mevlâna’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlâna Vakfi Başkan vekilli
İlk cevabı Azra veriyor : Evet, doğrudur, bizde Mina daha çok merak edip soru soruyor. Meselâ anneannesi Konya’ya gidiyor, orada uzun zaman kalıyor. Ve kızım Mina, anneannesinin Konya’da neden olması gerektiğini, neden seyahat ettiğini biliyor.”
Esin Çelebi açıkça belirtiyor : “Torunlarım beni televizyon da gördükleri zaman merak edip soruyorlar ? Gazetelerde röportajlarım olduğu zaman onları okuyorum ve böyle onlarda öğreniyorlar. Çocukların kendilerini geliştirmeleri için çok okuyup çalışmaları lazım.”
Esin Çelebi-Bayru ve torunları
ENERJİ TASARRUFU VE TEMİZ ENERJİ KONFERANSI
Hollanda’da Bakanlık desteği ile kurulmuş olan Türkler İçin Danışma Kurulu
(İnspraak Orgaan Turken İOT), ülkede yaşayan yurttaşlarımızın yararlanabileceği önemli toplantılarından birini daha, Rotterdam’da gerçekleştirecek.
Yarın (11 Mayıs 2023) Rotterdam’da gerçekleştirirlecek olan toplantının konusu, ‘Enerji tasarrufu ve temiz enerjiye geçişin önemi’.
Afrikaanderplein 40, 3072 EC Rotterdam adresindeki Kocatepe Camii salonunda gerçekleşecek olan toplantının programı şöyle:
18.30 Giriş
19.00 Amsterdam Belediyesi program ömenajeri Gürbüs Yabaş’ın açış konuşması.
19.05 İOT Başkanı Zeki Baran’ın ‘Hoş geldiniz’ konuşması.
19.10 Çevre Temizliği Merkezi’nden Gwen Jansen’in konuşması.
19.30 Enerji Bankası Rotterdam görevlisi Erica Meijerink’in konuşması.
19.45 Kocatepe Camii Başkanı İsmail Güveç’in, enerji tasarrufunun camiler için önemi konuşması.
19.55 Gültepe Camii Başkanı Oktay Yüksel’in, camilerde enerji tasarrufu konuşması.
20.05 Ara
20.20 Salondakiler arasında tartışma
21.00 Kapanış.
YORUMLAR