Harari: Chatgpt Tarikatı yolda

Harari: Chatgpt Tarikatı yolda

ABONE OL
4 Mayıs 2023 13:15
Harari: Chatgpt Tarikatı yolda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrailli yazar- tarihçi Yuval Noah Harari, İsviçre’de katıldığı Frontiers Forum konferansında yapay zekanın çok yakında yeni bir din yaratabileceğini söyledi.

“Sapiens” yapıtıyla belleklerde yer edinen Harari, “Yapay Zekâ ve insanlığın geleceği” isimli konuşmasında ChatGPT gibi yapay zekâ dil modellerinin kutsal yazılar yazabileceğini ve inananlar toplayabileceğini ileri sürdü.

Ekonomist Dergisi’nde yer alan habere göre Harari, “Gelecekte, kutsal yazılarının insan olmayan bir zekâ tarafından yazılmış ilk dinleri ve tarikatları görebileceğiz” sözlerini kullandı.

Yazar ayrıca, “Elbette geçmişte dinler kutsal kitaplarının bilinmeyen bir insan tarafından yazıldığını iddia etti. Bu doğru değildi ama artık çok hızlı bir şekilde gerçek olabilir ve önemli sonuçlar yaratabilir” diye ekledi.

Yapay Zekâyı 1999 bilim kurgu filmi Matrix’le karşılaştıran Harari sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapay zekâ, insan dilinde ustalık kazanarak bizi Matrix’deki gibi yanılsama dünyasına kapatmak için ihtiyacı olan her şeye sahip. Bazı komplocuların düşündüğü gibi insanları kontrol etmek için beyinlerine çip yerleştirmeye gerek yok. Binlerce yıldır peygamberler, şairler ve politikacılar insanları manipüle etmek, kontrol etmek ve toplumu yeniden şekillendirmek için dili ve masalı kullandı. Yapay zekanın aynı şeyi yapması artık muhtemel. Ve yapabildiğinde bizi vurması için katil robotlar göndermesine gerek kalmayacak, çünkü insanlara tetiği çektirebilecek”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP