Rotterdam klasik Türk müziği korosu konseri…

Rotterdam klasik Türk müziği korosu konseri…

ABONE OL
6 Mayıs 2023 10:48
Rotterdam klasik Türk müziği korosu konseri…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY

Hollanda’daki müziksever okurlarıma, müjde niteliğindeki bu haberimde, Rotterdam Klasik Türk Müziği Korosu’nu tanıtacak, geçmişteki başarılı konserlerinden ve 13 Mayıs Pazar günü yapılacak olan konserden söz edeceğim.

Öncelikle, 13 Mayıs Pazar günü saat 19.30’da başlayacak olan konserden söz edeyim:

Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal ve Rotterdam Başkonsolosumuz Sevgi Kısacık’ın da davetli oldukları konser, Gooilandsingel 95, 3083 DP Rotterdam adresindeki Zuidplein Tiyatrosu’nda yapılacak. ‘Bahar Konseri’ adlandırlan konser, Burak Savaş’ın şefliğinde, Lütfi Peşket, Atilla Tektaş, Ali Alkhafaji, Jamil Alasadi ve Aziz Sürmeli’nin dışında, konuk olarak katılacak olan enstrümanların eşliğinde, aşağıda belirtilen koristler tarafından seslendirilecek.

Afbeelding met persoon, poseren, groep, jong Automatisch gegenereerde beschrijving

Asuman Aydın-Tekin, Asuman Çalık, Ayşe Yüksel, Aytekin Aydın, Betül Imer, Cafer Gündoğdu, Çiğdem Akkoç, Dilek Aktaş, Erdil Tengiz, Erhan Günbulut, Erol Soylu, Eylem Zağlı Sağlam, Ferruh Metin, Hatice Bulut, Hatice Yılmaz, Hazım Türksen, Ismail Aslaner, İsmail Gözüberk, Kutsal Ağdaş, Leyla Gökçe, Mehmet Akçay, Münevver Yılmaz, Naz Çavuş, Necla Keskin-Ülkened, Ramazan Çelen, Selin Karar, Selma Dağlı, Songül Erdem, Süreyya Yavuzel, Turgut Kul Ünal Kahraman, Vildan Andaç, Yeldâ Demir. (Alfabetik yazılmıştır)

Afbeelding met tekst, persoon, poseren Automatisch gegenereerde beschrijving

2001 Yılında dernekleşen koro, diğer Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de de konserler verdi.

KENDİ ANLATIMLARIYLA KORO’NUN DÜNÜ VE BUGÜNÜ

Klasik Türk müziğimizi Hollanda’da yaşatmak, tanıtmak ve genç nesillere aktarmak amacıyla kurulan Rotterdam Klasik Türk Müziği Korosu, temellerini 2001 yılında atmış, 8 yıl sonra 2009’da Rotterdam Klasik Türk Müziği Korosu Derneği adı altında kurumsallaşmıştır.

Rotterdam, Hollanda’nın çok kültürlü şehirlerinin başında gelmektedir.
Müzik, insanların kaynaşmasına vesile olan önemli kültürel değerlerden biri olduğu için, koromuz kendisine ilave bir misyon edinmiştir: farklı kültürler arasında köprü oluşturmak!

Hollanda’da kurulan ilk seçkin müzik topluluğu olmak, koromuz için büyük bir gurur kaynağıdır. Klasik ve neo-klasik Türk Müziği eserlerinden taviz vermeyen koromuz, yaklaşık 30 korist ve 10 enstrümantalistten oluşmaktadır. Çalışmalarımız her Pazar saat 11:00 ile 14:00 arasında, Afrikaanderplein 7 adresinde değerli şefimiz Burak Savaş tarafından titizlikle yönetilmektedir.

Kuruluşumuzdan bu yana koromuz, şeflerini konservatoryumda öğrenim gören veya öğrenimini yeni tamamlamış başarılı gençlerden seçmektedir. Böylece koromuz müzikalitesini korurken, genç yeteneklerin kendilerini farklı açılardan geliştirmesine de katıkıda bulunmuş olur. Bu bilinçli tercihimiz bizi farklı kılmakta, sadece Türk değil, Hollandalı ve diğer milletlerden dinleyicilerimizin de takdirini kazanmakta; her sene Rotterdam’da büyük salonlarda verdiğimiz konserler herkes tarafından zevkle takip edilmektedir. Bunun yanı sıra, çeşitli etkinliklerde ve festivallerde yer alan koromuz, bu etkinlikler vasıtası ile pek çok önemli müzisyeni ve farklı kültürleri bir araya getirmiştir. Bunlardan bir kaçı şöyle:

• 2007/2008 – Hollandalı Maasstedelijke Koor ile ortak konser

• 2011 – Hollandalı klarnet korosu ile birlikte program

• 2013 – Cultifest festivalinde program

• 2015 – Hollanda İşverenler Topluluğunun Gala akşamında TRT Ankara Sanatçısı Bahadır Özüşen
ile birlikte program

• 2016 – Samsun Korolar Festivalinde çok değerli sanatçımız Kutlu Payaslı’nın yönetiminde diğer
korolar ile birlikte program

• 2016 – Çok değerli sanatçımız Kutlu Payaslı ve Turizm Bakanlığı Bursa Devlet Klâsik Türk
Müziği Korosu şefi ve kemani Hüseyin Taşçeşme ile birlikte program

• 2017 – Belçika’nın Gent şehrinde yapılan bir festival kapsamında, şehrin en büyük kilisesinde
Türk musikisini ilk kez yankılandırdığımız konser.

• Farklı yıllarda Rotterdam’da sosyal amaçlı olarak çeşitli bakım evleri, huzur evleri, kiliseler ve
derneklerde verdiğimiz dinletiler

• 15 Ocak 2023 Bursa’da çeşitli korolarla birlikte bir konserder yer aldık.

Bu özel konserler dışında her yıl Rotterdam’da sezon finali konserlerimiz olmuştur. En son 29 Mayıs 2022’de Isala Theater da seyircilerimizle buluştuk.

Derneğimizin yönetimi Erhan Günbulut (başkan), Mehmet Akçay (başkan yardımcısı) ve Ramazan Çelen (sayman) dan oluşmaktadır.

Afbeelding met persoon, buitenshuis, kleding, hemel Automatisch gegenereerde beschrijving
Rotterdam Klasik Türk Sanat Müziği Korosu’nu daha önce yıllarca yöneten sanatçımız Meriç Artaç, şimdilerde opera kompozitörü ve tiyatrocu olarak ününe ün katıyor.

Afbeelding met persoon, buiten, menigte, poseren Automatisch gegenereerde beschrijving

Fotoğrafta 2016 yılında yapılan, Koro’nun 15’inci yılı kutlama töreninden bir enstantane görülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP