Sabit saat uygulamasında geri dönüş yok!

Sabit saat uygulamasında geri dönüş yok!

ABONE OL
5 Ocak 2023 14:21
Sabit saat uygulamasında geri dönüş yok!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta öğrenciler olmak üzere çalışanlarla yurttaşların tepkisine neden olan sabit saat uygulamasının getirilerinin açıklanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili  Ö.Fethi Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Yaz saati uygulamalarına ilişkin olarak uygulamanın devamı yönünde talepler kimden gelmektedir?

Sabah saat 05:00 ile 08:00 saatleri arasında kış saati uygulamasına geçilmemesi ile elektrik tüketimi hanelerde artış göstermiş midir?

ITÜ Yaz saati uygulamasının (YSU) enerji tüketimine etkisi ve psikolojik, sosyolojik etkilerini inceleyen öğretim üyeleri kimdir?

Raporun tarafımıza da iletilmesi olası mıdır?

Okula yeni başlayan öğrenciler velileri ve başta kalıcı yaz saati uygulamasının olumsuz etkilediği kesimlerin talebi neden dikkate alınmamaktadır?”

CHP’li Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2015’te Bakanlıkları ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında imzalanan sözleşme kapsamında İTÜ tarafından yürütülen ayrıntılı analiz çalışmaları sonucunda, Kasım-Aralık 2016 ile Ocak-Mart 2017 dönemini kapsayan “Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporunun” Bakanlıklarına sunulduğunu anlattı.

Bakan Dönmez, sonraki yıllarda İTÜ tarafından yürütülen bilimsel çalışmalarda sabit saat uygulamasının hem elektrik tüketimine olan etkisi hem de psikolojik ve sosyolojik etkileri analiz edildiğini belirttiği açıklamasında “Ülkemizin batısındaki nüfus, kentleşme, sanayileşme ve enerji yoğunluğu dikkate alındığında, ülkemizde uygulanmakta olan saat diliminin GMT+3’de sürekli bulunmasının ülkemiz nüfusunun büyük bölümünün gün ışığından daha uzun süre faydalanmasına ve enerji verimliliğine kayda değer katkı sağladığı, Saat değişimlerinin getirdiği kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanacağı, ortaya konulmuş ve bu bilimsel analiz sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulaması hayata geçirilmiştir” dedi.

Bakan Dönmez ayrıca, sabit saat uygulamasına ilişkin olarak, Avrupa Parlamentosunun 26 Mart 2019 tarihinde kabul edilen teklif ile üye ülkelere tek saat uygulamasına geçmeyi tavsiye ettiğini ayrıca 16 Mart 2022’de ABD Senatosu, ülkede yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesine ilişkin hazırlanan yasa tasarısının oy birliğiyle kabul edilerek onaylandığını da hatırlattı

SORULARA YANIT YOK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de yaptığı değerlendirmesinde “Bakana yönelttiğimiz sorulara yanıt verilmiyor. Bakan, bir açıklamasında sabit saat uygulamasının devamını isteyenler olduğunu ifade etmişti. Yaz saati uygulamalarına ilişkin olarak uygulamanın devamı yönünde talepler kimden gelmektedir açıklamadı. Keza, Sabah saat 05:00 ile 08:00 saatleri arasında kış saati uygulamasına geçilmemesi ile elektrik tüketimi hanelerde artış göstermiş midir? sorusunu da yanıt vermedi. İTÜ’de yaz saati uygulamasının (YSU) enerji tüketimine etkisi ve psikolojik, sosyolojik etkilerini inceleyen öğretim üyeleri kimdir? sorumuza ve rapora görme isteğine de olumlu yanıt vermedi. Bakan gece karanlığında çocukların okula gidişi, yaşadıkları tedirginlik, gerginlik ve psikolojik durumu yok sayan bir  yaklaşım içinde. Kış boyunca hane elektrikleri en az bir saat önce yanar halde olması bir tek enerji satanlara fayda sağlamaktadır. Buna kılıf aramak adına verilen yanıtlar geniş kesimlerinin etkilerini dindiren açıklama değildir” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP