Almanya’da hükümet, yurttaşlığa geçişi kolaylaştırıyor
  • OLAY NET
  • Dünya
  • Almanya’da hükümet, yurttaşlığa geçişi kolaylaştırıyor

Almanya’da hükümet, yurttaşlığa geçişi kolaylaştırıyor

ABONE OL
27 Kasım 2022 11:29
Almanya’da hükümet, yurttaşlığa geçişi kolaylaştırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya Başbakanı OIaf Scholz, ülkede yaşayan yabancıların Alman yurttaşlığına geçmelerini kolaylaştıracaklarını yinelerken İçişleri Bakanlığı, çıkartılacak tasarıyla ilgili çalışmaların sona yaklaştığını açıkladı.

Euronews’de yer alan habere göre, cumartesi günü konuyla ilgili video mesajı yayımlayan Scholz, geçen yıl eylül ayında işbaşına gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) kurduğu hükümetin, sağcı partilerin karşı koymalarına karşın ülkede yaşayan yabancıların Alman yurttaşlığına geçmelerini kolaylaştıracağını söyledi.

OIaf Scholz, Almanya’nın uzun zamandan bu yana bir çok kişi için “umut ülkesi” haline geldiğini belirterek, ülkede kök salmış insanların yurttaşlık almaya karar vermesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Scholz, “Almanya’nın kadın, erkek yabancıların yurttaşlığa alınması için daha iyi kurallara gereksinim var.” diyerek konuyla ilgili yasal reform yapılması konusunda yeni hükümetin kararlı olduğu mesajını verdi.

Yurttaşlık yasa tasarısının hazırlığı bitmek üzere

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, Berlin’de dün düzenlenen basın toplantısında, İçişleri Bakanlığında Yurttaşlık Yasası’nın modernizasyonuna ilişkin bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını ve çalışmaların neredeyse bittiğini söyledi.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından tasarının üzerinde istişare edilmesi için diğer bakanlıklara gönderileceğini belirten Kall, bundan dolayı tasarıya ilişkin ayrıntıları aktaramayacağını kaydetti.

Kall, Yurttaşlık Yasası’nın modernizasyonun hükümet protokolünün önemli projelerinden biri olduğunu vurgulayarak, Alman hükümetinin Almanya’yı göç ülkesi olarak gördüğünü ifade etti.

Koalisyon protokolüne işaret eden Kall, hükümetin çoklu yurttaşlara olanak vermek, Alman yurttaşlığına geçişleri kolaylaştırmak istediğini, konuk işçi olarak ülkeye gelen ilk kuşağın Alman yurttaşlığına geçişlerinin kolaylaştırılmasının ve buradaki engellerin azaltılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kimler yurttaş olabilecek?

Öte yandan, Bild gazetesinin İçişleri Bakanlığında tasarıya ilişkin sürdürülen görüşmelere dayandırdığı haberine göre, hükümet ülkede yasal olarak 5 yıl yaşayan yabancılara Alman yurttaşlığına geçme olanağı verecek.

Göçmen kökenli ebeveynlerden birinin yasal olarak 5 yıl boyunca Almanya’da yaşaması durumunda bu ebeveynlerin ülkede doğan çocukları otomatik olarak Alman yurttaşlığı alabilecek.

Hükümetin, yabancıların Alman yurttaşlığına geçişlerde kendi yurttaşlığından vazgeçme zorunluluğunu kaldırmayı istediği, böylelikle çifte yurttaşlığın birçok durumda normal olacağına işaret edildi.

67 yaş üstünde olan ve konuk işçi olarak ülkeye gelenler için yazılı sınav zorunluğu kaldırılacak, bu kişilerin Alman yurttaşlığı almaları için sözlü iletişim sağlamaları yeterli görülecek.

Uzmanlar, tasarının yasalaşması durumunda yaklaşık 2 milyon yabancı ülke vatandaşının bu uygulamadan yararlanabileceğini öngörüyor.

Tasarının bakanlar kuruluna ve ardından Federal Meclis’in gündemine ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

Geçen yıl kaç kişi Alman yurttaşı oldu?

Almanya’da geçen yıl 131 bin 600 göçmen Alman vatandaşı oldu. Bunların dörtte birinin AB ülkesi yurttaşları oluşturuyor.

Almanya’da, daha önceki senelere oranla geçen yıl yurttaşlık alanların sayısı yüzde 20 artış gösterdi.

Bunun nedeni olarak Suriyelilere daha fazla oranda Alman yurttaşlığı verilmesi gösteriliyor. Almanya, 84 milyonla AB’nin en kalabalık ülkelerinden biri.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP