Mersin’e Milyar Euroluk yatırım yapmayı planlayan Hollandalılar gördükleri ve yaşadıkları ile şaşkına döndüler…
  • OLAY NET
  • Yazarlar
  • Mersin’e Milyar Euroluk yatırım yapmayı planlayan Hollandalılar gördükleri ve yaşadıkları ile şaşkına döndüler…

Mersin’e Milyar Euroluk yatırım yapmayı planlayan Hollandalılar gördükleri ve yaşadıkları ile şaşkına döndüler…

ABONE OL
25 Ekim 2022 13:26
Mersin’e Milyar Euroluk yatırım yapmayı planlayan Hollandalılar gördükleri ve yaşadıkları ile şaşkına döndüler…
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY

Fotoğraflar: Bahadır BİGÜL 

Hollanda &Türkiye Ticaret Odası Derneği’nin, Mersin, Tarsus ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile organize edilen ‘Yatırım gezisi’nde, birbirleri ile temasa geçen firmaları dün yayınlamıştım.

Daha ilk temaslar sonrasında, beklemedikleri durumlarla karşılaşan Hollandalı yatırımcıların nasıl şaşırdıklarını dile getirmiştim. Görüştükleri, 52 firmaya ait 210 kişi ile dil sorunu yaşamadan konuşan Hollandalı yatırımcıların, Türk tarım firmalarının, Hollanda kadar olmasa da nasıl gelişmiş olduklarına şaşkınlıkla baktıklarından söz etmiştim.

Afbeelding met tafel, persoon, zitten, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Mersin’deki birinci ziyaret gününü yoğun temaslar ile geçiren Hollandalılar, aynı günün akşamında, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’ın, Karinas Restaurant’ta verdiği yemek sırasında da, sofrada gördükleri ile şaşkına döndüler.

Afbeelding met tekst, persoon, restaurant Automatisch gegenereerde beschrijving

Türk mutfağının leziz çeşitlerini afiyetle yiyen Hollandalılar, aynı gün öğle yemeğini Borsa Tantuni salonunda yerlerken de şaşırmışlardı. Tantuninin özel bir Mersin yemeği olduğunu öğrenen konuklar, ‘Bu tür yemeklerinizi neden Avrupa’ya taşımıyorsunuz’ derken, yemek sonrası gelen, yine bir Çukurova menüsü olan peynirli kadayıfı da (künefe) çok beğendiler.

Afbeelding met persoon, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Karinas’taki akşam yemeğinde yanımda oturan Başkan Ayhan Kızıltan ile sohbet ederken, organizasyonda büyük emeği geçen Leyla de Mos, elinde bir kitap ile Başkan’a yanaştı ve kendilerine kitap armağan edileceğini bildirdi. Ayağa kalktığımız zaman bana ‘siz de gelin İlhan bey’ diyen Leyla hanımın elinde benim kitabımın olduğunu görünce bu kez ben şaşırdım. Hollanda ile Türkiye arasındaki resmi ilişkilerin dörtyüzüncü yılı ve Hollanda’ya elli yıllık Türk İşçi Göçü’nü anlatan kitabımı birlikte sunmamızı isteyen Leyla hanımın bu jeste, Başkan Kızıltan teşekkür etti.

Afbeelding met persoon, staand, plafond, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Türkçe ve Hollandaca olan kitabım daha sonra Hollandalı konuklara da dağıtıldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Ayhan Kızıltan, bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Mersin’e yatırım yapacak yabancıları yürekten kucaklayacaklarını ve her türlü desteği vereceklerini belirtti.

Hollandalı konuklar da Başkan Kızıltan’a teşekkürlerini belirtirlerken, ‘Sizi de Hollanda’ya bekliyoruz’ jesti ile iade-i ziyaret teklifinde bulundular.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLU

Afbeelding met persoon, mensen, groep, poseren Automatisch gegenereerde beschrijving

Yemek sonrasında, Hollanda & Türkiye Ticaret Odası Derneği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası arsında işbirliği protokolu imzalandı. Holland ave Türkiye arasındaki ticarei ve ekonomik ilişkilerin geliştitilmesine yönelik, her iki kurum arasında ‘gönüllülük ilkesi’ ile gerçekleştirilmesi planlanan ortak çalışmaların ve projelerin ana çerçevesini oluşturan protokola, Başkanlar Ethem Emre ve Ayhan Kızıltan imza attılar.

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

İKİNCİ GÜN

Afbeelding met binnen, muur, plafond, tafel Automatisch gegenereerde beschrijving

Ziyaretin ikinci günü, ilk uğradığımız yer, Elma püresi ve elma suyu imal eden TARGİT firması oldu. Ürettikleri elma püresi ve suyunu Hollanda’ya da ihraç ettiklerini belirten firma yetkilisi, istenirse Hollanda’da da böylesi bir üretim yeri kurabileceklerini belirtti.

Daha sonra Eren paketleme firmasına gidildi. Portakal, mandaline, limon ve nar gibi ürünlerin hijyenik bir şekilde pakatlendiği belirtilen bilgilendirmede, sadece Mersin’in tüm Avrupa’yı doyuracak kadar üretim yapıldığı anlatıldı.

Aksun Paketlemede yapılan toplantı ve ikili görüşmelerde, yine ortak yatırım ihtimalleri üzerinde konuşuldu. Daha sonra kapı önünde hatıra fotğrafı çekildi.

Afbeelding met persoon, groep, mensen Automatisch gegenereerde beschrijvingAksun paketleme firmasına girişimiz de çok hijyenik oldu.

TARSUS TİCARET ODASI TOPLANTISI

Afbeelding met binnen, kamer, levend, tafel Automatisch gegenereerde beschrijving

Tarsus Yeni Ada Restaurant’taki öğle yemeğinden sonra Tarsus Ticaret Odası’ndaki toplantıya geçildi. Bu toplantıyı benim kalemimden değil, Tarsus gazetelerinden okuyunuz:

Tarsus TSO Hollanda’dan iş heyeti ağırladı

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Hollanda’dan gelen iş heyetini konuk etti. İş heyetine kentin ekonomik yapısı ve özelikle tarım sektöründeki mevcut durumu anlatılırken, yatırım potansiyeli hakkında bilgi verildi. Hollandalı iş heyeti temasları kapsamında sera alanlarını da ziyaret ederek tarımdaki uygulamaları yerinde inceleme imkânı buldu.

Yatırım fırsatları anlatıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa İşletmeler Ağı İrtibat Ofisi ile Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası Derneği işbirliğinde Hollanda’dan gelen iş insanları Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Tarsuslu iş insanları ve meslek kuruluşlarıyla da bir araya geldi. Tarsus TSO Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda Hollanda Türkiye Ticaret Odası Derneği Yöneticisi Leyla de Mos heyet hakkında bilgi vererek, enerji, lojistik, gıda gibi çok sayıda sektörden Hollandalı firmanın bölgeyi incelemek için geldiğini ve yatırım fırsatlarını öğrenmek istediğini belirtti.

Koçak: Yatırımda iyi bir rotayız

Tarsus’un ekonomik yapısının kapsamlı bir sunum ile anlatıldığı toplantıda Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, kentin özellikle tarımdaki alt yapısının dikkat çekici olduğunu belirterek, yatırımcılar için önemli bir adres konumunda olduğundan bahsetti. Süs bitkileri sektöründe Tarsus’un Türkiye’de önemli pazar payına sahip olduğunu vurgulayan Koçak, mega yatırım projelerinin hayata geçmesiyle birlikte bölgenin yatırımda önemli bir üs olacağına dikkat çekti.

Toplantı, yapılan ikili iş görüşmelerinin ardından sona erdi. Daha sonra Hollanda Heyeti sera alanlarını ziyaret ederek tarımdaki uygulamaları yerinde inceledi.

Toplantı sonrasında, Tarsus Ticaret Odası Başkanı Ruhi Koçak’a da benim kitabım sunuldu.

Hollandalı konuklara, Tarsus’un tarihte önemli bir yeri olduğunu, Hıristiyan aleminde çok değer verilen 12 Havarinin en önemli ismi Apostol Paulus’un Tarsus’ta yaşadığını, Paulus kuyusu ve kilisesi bulunduğunu ve Kleopatra’nın da, yaşamının önemli bir bölümünü Tarsus’ta geçirdiğini anlatmayı da unutmadım tabii…

Böylece, Hollandalı konuklarımız ile Paulus Kuyusu’na kısa bir ziyaret yaptık. Tarsus gezisine, ömrünün büyük bir bölümünü Hollandada eğitimci olarak geçiren ve şimdi Adana’da yaşayan politikacı ve yazar Cezmi Doğaner de katıldı.

Tarsus Ticaret Odası toplantısından sonra Heleke Sera ve Yunusoğlu Sera’ya gidildi ve buralarda ekilen domates, biber, patlıcan, salatalık ürünleri incelendi.

Tekeliöre narenciye bahçesi en son ziyaret edilen yer oldu. Yapılan ikili görüşmelerden sonra konuklara bol bol limon hediye edildi.

Daha sonra Adana Şakirpaşa Havalimanın’na götürülen konuklar Antalya’a uçtular.

EMEĞİ GEÇENLER

Organizasyonda emeği geçenlerden söz ederken, isimlerini zikretmediğimiz kahramanlar da var tabii. Yukarıdaki şemada gördüğünüz isimlerin dışında, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Danışmanı Ercan Akın ve Ruhi Akkuzu da emeği geçenler arasındaydılar.

Şahsımdan söz etmeye hiç gerek yok sanırım. Organizasyonun medya sorumlusu olarak kendimden çok söz ettim zaten…

YARIN: ANTALYA TEMASLARI VE SONUÇ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP